CUTREMUR puternic în Filipine. Alertă de TSUNAMI pentru Filipine şi Indonezia

Un cutremur major, cu magnitudinea de 7,6 a avut loc vineri în mare, la est de Filipine, iar o alertă de tsunami a fost lansată imediat pentru acest arhipelag şi mai multe alte ţări din regiune, au anunţat seismologii americani.

2233 afișări
Imaginea articolului CUTREMUR puternic în Filipine. Alertă de TSUNAMI pentru Filipine şi Indonezia

CUTREMUR puternic în Filipine. Alertă de TSUNAMI pentru Filipine şi Indonezia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După aproximativ o oră de la cutremur, Agenţia Americană Oceanică şi Atmosferică (NOAA) a anunţat că alertele de tsunami pentru Japonia, Taiwan şi mai multe insule din Pacific au fost anulate, dar că cele pentru Filipine şi Indonezia rămâneau în vigoare.

Seismul s-a produs la ora locală 20.47 (15.47, ora României), în mare, la aproximativ 139 de kilometri est de oraşul filipinez Sulangan, pe Insula Samar, la o adâncime de 33 de kilometri, a precizat Institutul american de geofizică USGS.

Institutul a revizuit ulterior în scădere, la 7,6, magnitudinea cutremurului, cea anunţat iniţial fiind 7,9.

Imediat după seism, Centrul de alertă de tsunami pentru Pacific a anunţat într-un comunicat că o alertă de tsunami a fost lansată pentru Filipine, Indonezia, Taiwan, Japonia şi Papua-Noua Guinee, dar şi pentru Insula Guam, în timp ce situaţia era supravegheată, în continuare, pentru Insulele Salomon, Insulele Marshall şi Nauru.

Un eventual prim tsunami declanşat de către seism ar fi urmat să atingă Indonezia către ora 13.35 GMT (16.35, ora României), potrivit Centrului de alertă, însă, după depăşirea acestui interval, autorităţile nu au primit nicio informaţie cu privire la eventuale pagube.

"Un cutremur de această amploare poate declanşa un tsunami distrugător, care poate afecta coastele regiunilor din apropierea epicentrului în decurs de minute sau ore", a avertizat Centrul.

Autorităţile filipineze au anunţat că au ordonat evacuări pe coastele vizate. Cutremurul a fost resimţit în estul arhipelagului, dar nu au fost înregistrate date cu privire la victime sau pagube.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici