Dacian Cioloş vrea o dezbatere publică asupra viitorului Politicii Agricole Comune după 2013

Noul comisar european pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş, a declarat, luni, la Madrid, că preferă să "lanseze o dezbatere" asupra viitorului Politicii Agricole Comune (PAC) după 2013, "decât să se grăbească să facă propuneri" pentru această reformă.

12 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş vrea o dezbatere publică asupra viitorului Politicii Agricole Comune după 2013

Dacian Cioloş vrea o dezbatere publică asupra viitorului Politicii Agricole Comune după 2013 (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Obiectivul meu este să lansăm în primăvară o dezbatere publică, la care să participe actorii din sectorul agricol, dar şi societatea", pentru "a adresa întrebările corespunzătoare", a declarat Cioloş în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Madrid împreună cu ministrul spaniol al Agriculturii, Elena Espinosa, a cărei ţară asigură în acest semestru preşedinţia Uniunii Europene.

Dacian Cioloş pledează pentru o "PAC refondată, reformată, adaptată, însă la fel de solidă şi pregătită să înfrunte provocări" importante precum "creşterea ecologică" sau "crearea şi păstrarea locurilor de muncă".

Negocierile la nivel european referitoare la PAC pentru perioada 2013-2020 trebuie să înceapă în acest an.

Aceste discuţii ar putea genera "conflicte dure" şi "bătălii pentru repartiţia" instrumentelor financiare, estima în ianuarie ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner.

Sprijinul pentru agricultură reprezintă aproximativ 50 la sută din bugetul Uniunii Europene. Mai multe state membre sunt favorabile unei diminuări drastice a ajutoarelor.

"Trebuie să vedem ce fel de mecanisme înfiinţăm şi apoi ne vom gândi la problema bugetului", a declarat Dacian Cioloş, înainte de a asigura: "dacă suntem în măsură să demonstrăm că această politică este în continuare de actualitate, vom avea un buget la înălţimea ambiţiilor noastre".

"Trebuie să identificăm noi mecanisme adaptate situaţiei actuale", în care "piaţa comună s-a deschis către lumea întreagă", a adăugat el.

"Trebuie să luptăm ca să avem o PAC dincolo de 2013" şi ca să "păstrăm un sector agroalimentar puternic", a declarat, la rândul său, ministrul spaniol al Agriculturii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici