SUA, ajutor militar de urgenţă de 400 milioane dolari pentru Ucraina pentru a opri ofensiva rusă: sisteme HIMARS, rachete PATRIOT, blindate Bradley, muniţie artilerie

Statele Unite au anunţat vineri un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina, în timp ce Kievul se străduieşte să oprească avansurile trupelor ruse în regiunea nord-estică Harkov, conform AP.

8629 afișări
Imaginea articolului SUA, ajutor militar de urgenţă de 400 milioane dolari pentru Ucraina pentru a opri ofensiva rusă: sisteme HIMARS, rachete PATRIOT, blindate Bradley, muniţie artilerie

SUA, ajutor militar de urgenţă de 400 milioane dolari pentru Ucraina pentru a opri ofensiva rusă: sisteme HIMARS, rachete PATRIOT, blindate Bradley, muniţie artilerie

Aceasta este a treia tranşă de ajutor pentru Ucraina de când Congresul a adoptat fonduri suplimentare la sfârşitul lunii aprilie, după luni de blocaj, relatează Monitorul Apărării şi Securităţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat joi că ţara sa se confruntă cu „o situaţie cu adevărat dificilă" în est, dar a spus că urmează o nouă aprovizionare cu arme americane şi „vom putea să le oprim".

Pachetul include sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) şi rachete pentru acestea, precum şi muniţii pentru sistemele de rachete sol-aer avansate Patriot, artilerie, muniţii antiaeriene şi antitanc şi o serie de vehicule blindate, cum ar fi vehiculele Bradley şi vehiculele protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine MRAP.

Pentagonul va furniza, de asemenea, o serie de bărci de patrulare de coastă şi fluviale, remorci, muniţii de demolare, rachete antiradar de mare viteză, echipamente de protecţie, piese de schimb şi alte arme şi echipamente.

Armele sunt trimise prin intermediul „autorităţii prezidenţiale de retragere”, care scoate sistemele şi muniţiile din stocurile existente ale SUA, astfel încât acestea să poată ajunge rapid pe frontul din Ucraina.

Rusia a deschis un alt front în Ucraina, iar sursele ruse, cât şi cele ucrainene raportează că operaţiunea ofensivă de vineri din regiunea Harkov a blindatelor şi infanteriei mecanizate ruseşti a dus la stabilirea unui cap de pod major de către forţele armate ruse, care ar putea permite viitoare operaţiuni la scară mai largă în regiune.

În acest moment, se crede că forţele ruse au capturat cu succes aşezările Strilecha, Krasne, Molokhovets, Pylna şi Borysivka, la nord-est de oraşul Harkov, cu unele avansuri ruseşti ajungând la peste 4 kilometri în teritoriul ucrainean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici