De ce nu-şi fac efectul sancţiunile împotriva Moscovei: o companie deţinută parţial de soţul premierului eston Kaja Kallas continuă să facă afaceri cu Rusia

O companie de transport deţinută parţial de soţul premierului eston Kaja Kallas, Arvo Hallik, a continuat să facă afaceri cu Rusia în timpul războiului din Ucraina, în ciuda criticilor premierului la adresa companiilor care fac afaceri cu Rusia, potrivit ERR, citat de Estonian World.

404 afișări
Imaginea articolului De ce nu-şi fac efectul sancţiunile împotriva Moscovei: o companie deţinută parţial de soţul premierului eston Kaja Kallas continuă să facă afaceri cu Rusia

Kallas, o adversară a Rusiei, în ieşirile publice

Radiodifuziunea publică estoniană a relatat la 23 august că Stark Logistics, deţinută parţial de soţul lui Kallas, Arvo Hallik, nu a încetat operaţiunile cu Rusia.

Kristjan Laag, directorul general al Stark Logistics, a declarat pentru postul de televiziune că societatea „a încetat practic să mai efectueze transporturi către Rusia, dar nu şi-a încetat complet operaţiunile”, adăugând că „cele câteva curse actuale sunt ultimele încărcături”.

Compania a continuat să efectueze transporturi către Rusia pe toată durata războiului din Ucraina, care a început la 24 februarie 2022.

Încă de la război, Kallas a declarat presei estoniene, precum şi celei internaţionale, că „nu trebuie să existe afaceri cu Rusia”.

La o conferinţă de presă guvernamentală din 21 aprilie 2022, Kallas a vorbit despre interdicţia de intrare în ţară a artiştilor ruşi şi a extins subiectul. „În război, totul este alb-negru şi în mod clar trebuie să alegi taberele. Cele mai multe întreprinderi, organizatori de evenimente şi municipalităţi au o busolă morală sau etică, aşa că nu organizează astfel de evenimente, ei înţeleg acest lucru”, a spus ea.

Presa din Estonia scrie că prim-ministrul trebuie să fi fost la curent cu afacerile soţului său, deoarece declaraţia sa de interese economice arată că a împrumutat 350.000 de euro companiei Novaria Consult a lui Arvo Hallik, care deţine 24,8 % din Stark Logistics.

Raportul anual al Stark Logistics pentru anul 2021 arată că societatea a efectuat vânzări în Rusia în valoare de 572.038 de euro în 2021 şi de 572.474 de euro în 2020, potrivit Radiodifuziunii publice estoniene. Raportul anual al companiei pentru anul 2022 nu indică vânzări în Rusia pentru anul 2022.

Radiodifuziunea publică estonă a scris că a transmis, de asemenea, o cerere de către Kallas pentru a veni cu explicaţii şi comentarii, prin intermediul biroului de comunicare al guvernului încă de marţi dimineaţa, dar până miercuri la prânz nu a primit niciun răspuns.

În după-amiaza zilei de 23 august, Kallas a comentat problema pe pagina sa de socializare.

„Astăzi, ERR (radiodifuzorul public - n.r.) a publicat un articol în care se afirma că o companie legată de soţul meu făcea afaceri în Rusia. Vreau să subliniez faptul că soţul meu nu are clienţi care sunt antreprenori din Federaţia Rusă”, a scris Kallas pe reţeaua de socializare.

„Rămân la părerea că toate schimburile comerciale şi afacerile cu Rusia trebuie să înceteze atâta timp cât invazia rusă în Ucraina continuă. Soţul meu are o participaţie într-o companie de logistică. El a explicat că această companie ajută la încetarea activităţilor de producţie ale unuia dintre clienţii săi estonieni în Rusia, în conformitate cu legile şi sancţiunile. Toate întrebările mai detaliate trebuie să fie adresate acestor companii”, a declarat Kallas.

Urmas Reinsalu, preşedintele partidului de opoziţie de centru-dreapta Isamaa şi fost ministru de externe, a declarat că, în cazul în care se dovedeşte că afirmaţiile apărute în mass-media, potrivit cărora o companie la care soţul Kajei Kallas deţine o participaţie, a continuat să transporte bunuri către Rusia pe toată durata războiului, se dovedeşte a fi adevărată, atunci premierul „se comportă ipocrit”.

„Estonia a susţinut o politică puternică de sancţiuni la nivel internaţional. Acum, mass-media susţine că o companie la care participă soţul premierului continuă să transporte bunuri către Rusia în timpul unui război genocidar. Mai mult, premierul a creditat personal holdingul, care este acţionar al companiei, cu o sumă mare. În cazul în care cele prezentate în mass-media sunt adevărate, atunci prim-ministrul are un comportament vădit ipocrit. Acest lucru aduce ruşine Estoniei”, a declarat Reinsalu, potrivit BNS.

„Care ar fi reacţia noastră dacă astfel de informaţii ar fi primite despre şeful guvernului unei alte ţări europene? Însuşi premierul a spus că suntem în război. A face afaceri cu Rusia cu legătura personală a şefului guvernului este o trădare a principiilor pe care le protejăm prin susţinerea Ucrainei. Problema nu este de legalitate, ci de etică din partea şefului guvernului, care a făcut apel la întreaga lume să pună capăt afacerilor sângeroase din Rusia”, a precizat Reinsalu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici