Decizie criticată de SUA: Siria a fost reprimită în Liga Arabă după 12 ani de suspendare

Statele Ligii Arabe au convenit, duminică, revenirea Siriei în organizaţie după mai mult de un deceniu de suspendare, consolidând astfel un efort regional de normalizare a legăturilor cu preşedintele Bashar al-Assad, într-o mişcare criticată de Washington.

805 afișări
Imaginea articolului Decizie criticată de SUA: Siria a fost reprimită în Liga Arabă după 12 ani de suspendare

Siria îşi poate relua imediat participarea la reuniunile Ligii Arabe, organizaţia solicitând în acelaşi timp rezolvarea crizei rezultate din războiul civil din Siria, inclusiv fuga refugiaţilor în ţările vecine şi traficul de droguri în regiune.

Qatar, care s-a opus anterior revenirii Siriei în Ligă, a declarat că poziţia sa privind normalizarea nu s-a schimbat şi că speră că un consens regional privind Siria ar putea fi "un motiv pentru ca regimul sirian să abordeze rădăcinile crizei", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe, potrivit agenţiei Reuters.

"Reintrarea Siriei nu înseamnă normalizarea relaţiilor dintre ţările arabe şi Siria", a declarat secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, reporterilor de la Cairo. "Aceasta este o decizie suverană pe care fiecare ţară trebuie să o ia".

Siria a făcut apel la statele arabe să dea dovadă de "respect reciproc".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Washingtonul împărtăşeşte obiectivele partenerilor arabi din Siria, inclusiv construirea securităţii şi stabilităţii, dar rămâne "sceptic în ceea ce priveşte dorinţa lui Assad de a lua măsurile necesare pentru a rezolva criza siriană".

"Nu credem că Siria merită să fie reprimită în Liga Arabă în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că sancţiunile americane vor rămâne în vigoare în totalitate.

Apartenenţa Siriei la Liga Arabă a fost suspendată în 2011, după reprimarea protestelor de stradă împotriva lui Assad, care a dus la războiul civil. Mai multe state din Golf, inclusiv Arabia Saudită, au început să susţină grupurile de rebeli care luptă pentru a-l înlătura pe Assad de la putere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici