Decizie istorică în Coreea de Sud. Drepturile unui cuplu de acelaşi sex, recunoscute de instanţă

O instanţă sud-coreeană a recunoscut marţi acoperirea de către asigurările de sănătate de stat a unui cuplu de acelaşi sex, infirmând o hotărâre a unei instanţe inferioare care a refuzat aceste beneficii.

203 afișări
Imaginea articolului Decizie istorică în Coreea de Sud. Drepturile unui cuplu de acelaşi sex, recunoscute de instanţă

Decizie istorică în Coreea de Sud. Drepturile unui cuplu de acelaşi sex, recunoscute de instanţă

Hotărârea Înaltei Curţi din Seul este "prima recunoaştere de către instanţă a statutului juridic al unui cuplu de acelaşi sex", a declarat avocatul Ryu Min-hee, care face parte din echipa de avocaţi care a reprezentat reclamantul, citat de Reuters.

Coreea de Sud nu recunoaşte din punct de vedere legal căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Reclamantul, So Sung-wook, a intentat un proces împotriva Serviciului Naţional de Asigurări de Sănătate în 2021, după ce casa de asigurări de sănătate de stat i-a refuzat beneficiile de soţ/soţie, în ciuda faptului că a acordat astfel de drepturi şi altor cupluri de drept comun.

O instanţă inferioară declarase că o uniune între persoane de acelaşi sex nu poate fi considerată o căsătorie de drept comun în conformitate cu legislaţia actuală şi a decis în favoarea asiguratorului.

Potrivit lui Ryu, curtea de apel a declarat că sistemul de acoperire a soţului/soţiei din cadrul sistemului de asigurări de sănătate de stat nu este doar pentru familii, aşa cum este definit de lege, iar neacordarea drepturilor persoanelor care au relaţii homosexuale reprezintă o discriminare.

Protejarea drepturilor minorităţilor este "cea mai mare responsabilitate" a instanţei, în calitate de "ultim bastion" al drepturilor omului, a adăugat Curtea.

Serviciul Naţional de Asigurări de Sănătate va face apel la această hotărâre.

"Este o decizie importantă care apropie Coreea de Sud de realizarea egalităţii în materie de căsătorie", a declarat Boram Jang, cercetător pentru Asia de Est la Amnesty International: „Drumul e încă lung pentru a pune capăt discriminării împotriva comunităţii LGBTI, dar această hotărâre oferă speranţa că prejudecăţile pot fi depăşite".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici