Deputaţi ruşi se mobilizează pentru Snowden, blocat de peste o săptămână la Moscova

Deputaţi ruşi s-au mobilizat duminică pentru Edward Snowden, blocat în zona de tranzit pe un aeroport din Moscova, apreciind că o extrădare a fugarului în Statele Unite ar fi "moral inadmisibilă", după ce Ecuadorul a trimis mingea în terenul Rusiei privind cererea sa de azil

475 afișări
Imaginea articolului Deputaţi ruşi se mobilizează pentru Snowden, blocat de peste o săptămână la Moscova

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tânărul informatician, în vârstă de 30 de ani, un fost analist al National Security Agency (NSA), trăieşte de peste o săptămână în zona de tranzit pe Aeroportul Şeremetievo. Paşaportul său american a fost anulat, iar fără o viză rusă el nu poate să se prezinte la Ambasada Ecuadorului, situată în centrul Moscovei.

Expulzarea acestuia, la cererea Statelor Unite, ar reprezenta o eroare, a declarat deputatul Aleksei Puşkov, preşedintele Comitetului pentru Afaceri Internaţionale în cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus).

"Nu este o problemă de utilitate (a lui Snowden pentru Rusia). Este o problemă de principiu", scrie el într-un mesaj postat pe Twitter duminică. "Livrarea unui refugiat politic este moral inacceptabilă", subliniază Puşkov.

"Nu putem sta pe margine, este necesar să participăm la situaţia sa", a declarat duminică senatorul Valeri Şniakin, vicepreşedintele Comitetului pentru Afaceri Internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus).

"Este necesar să evaluăm repercusiunile negative asupra relaţiilor noastre cu americanii", a adăugat el într-o declaraţie postată pe site-ul partidului Rusia Unită, aflat la putere.

Kremlinul a minimizat duminică faptul că Snowden, autorul dezvăluirilor considerate "explozive" despre programe de supraveghere a comunicaţiilor, trăieşte pe un aeroport din Moscova de o săptămână. "Această problemă nu se află pe agenda de zi a Kremlin", a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

"Având în vedere că nu este problema noastră, nu ştiu cum ar putea să evolueze situaţia şi nici care sunt aspectele juridice sau de alt fel în acest domeniu", a adăugat Dmitri Peskov.

Putin a recunoscut marţi că Snowden este blocat în zona de tranzit pe Aeroportul Şeremietievo şi că nu poate să fie extrădat către Statetele Unite, din cauza absenţei unui acord bilateral de extrădare. Preşedintele rus l-a sfătuit totodată pe Snowden să îşi aleagă rapid destinaţia finală.

Situaţia este în impas după ce Ecuadorul a anunţat sâmbătă că Moscovei îi revine sarcina să soluţioneze problema. "Pentru a soluţiona cererea de azil, (Snowden) este necesar să se afle pe teritoriul ecuadorian", a declarat preşedintele Rafael Correa, trimîţând mingea în terenul Moscovei.

Ambasada Ecuadorului se află în centrul Moscovei, la aproximativ 30 de kilometri de Aeroportul Şeremetievo, iar pentru a ajunge acolo Snowden are nevoie de o viză rusă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici