Deputaţii ruşi au votat o lege care permite interzicerea ONG-urilor străine considerate indezirabile

Deputaţii ruşi au votat marţi o lege controversată care permite autorităţilor să interzică organizaţiile străine stabilite în Rusia şi considerate "indezirabile" de stat.

158 afișări
Imaginea articolului Deputaţii ruşi au votat o lege care permite interzicerea ONG-urilor străine considerate indezirabile

Deputaţii ruşi au votat o lege care permite interzicerea ONG-urilor străine considerate indezirabile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deputaţii au aprobat cu o largă majoritate, în cea de-a treia şi ultima lectură, acest text care trebuie votat şi de Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, şi promulgat de preşedintele Vladimir Putin.

Legea le oferă autorităţilor posibilitatea de a interzice organizaţii neguvernamentale străine considerate o ameninţare pentru "securitatea statului", o noţiune care include atât spionajul, cât şi apărarea "fundamentelor constituţionale" ale Rusiei. Autorităţile ruse vor putea de asemenea să îi cerceteze pe angajaţii acestor organizaţii, care vor risca până la şase ani de închisoare sau ar putea primi interdicţie de intrare pe teritoriul rus.

De asemenea, legea va permite blocarea conturilor bancare ale structurilor vizate, în timp ce organizaţiile ruse care primesc fonduri de la ONG-uri considerate indezirabile vor fi nevoite "să dea socoteală" pentru faptele lor.

Deputaţii au invocat nevoia de a opri "organizaţiile destructive" care lucrează în Rusia, unde pot ameninţa "valorile statului rus" şi alimenta "revoluţii colorate", precum cele care au avut loc în mai multe foste republici sovietice în ultimii ani.

Asociaţiile de apărare a drepturilor omului au condamnat acest proiect de lege, calificat de Amnesty International drept "ultimul capitol în reprimarea fără precedent a organizaţiilor neguvernamentale".

În opinia ONG-urilor, formularea vagă a textului permite autorităţilor să vizeze de asemenea companiile străine. De altfel, Parchetul va putea declara "indezirabilă o organizaţie fără a aduce subiectul în faţa justiţiei.

"Este o măsură preventivă şi nimeni nu îşi doreşte să fie nevoit să o aplice", a explicat deputatul Aleksandr Tarnavski, care asigură că aplicarea legii era necesară după ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei anul trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici