Desfăşurare de forţe NATO în Marea Mediterană. Forţele Navale Greceşti au dislocat fregata Psara în estul Mediteranei, în apropiere de coasta Israelului

Presa din Grecia scrie că Forţele Navale Greceşti au pus în stare de alertă fregata din clasa Hydra, „Psara”, care va fi dislocată alături de Gruparea Navală Permanentă a NATO (SNMG-2) în estul Mediteranei, unde va desfăşura operaţiuni alături de portavionul american USS Gerald Ford şi grupul său de luptă.

28075 afișări
Imaginea articolului Desfăşurare de forţe NATO în Marea Mediterană. Forţele Navale Greceşti au dislocat fregata Psara în estul Mediteranei, în apropiere de coasta Israelului

Sursa foto: Hepta / Mediafax Foto

În prezent, în Marea Mediterană se află un portavion american, 7 distrugătoare, 4 fregate, un crucişător şi un număr încă necunoscut de submarine, nave de sprijin şi aeronave, informează Monitorul Apărării şi Securităţii.

Această acţiune a grecilor nu este una surprinzătoare, având în vedere disputele privind drepturile teritoriale şi resursele de energie din estul Mediteranei. Forţele Navale Greceşti vor să transmită că îşi vor apăra interesele şi vor menţine stabilitatea regională.

Fregata Psara este echipată cu sisteme de luptă de ultimă generaţie şi sisteme avansate de supraveghere, care vor întări capabilităţile Grupării Navale Permanente a NATO şi ale portavionului USS Gerald Ford.

Trimiterea portavionului USS Gerald Ford şi a grupului său de luptă în apropiere de coasta Israelului este răspunsul SUA la posibila implicare a unor state precum Liban sau Iran în conflictul dintre Israel şi Hamas. Statele Unite vor să transmită libanezilor şi iranienilor că sunt aproape de Israel şi că pot interveni oricând în conflict, dacă acesta se va transforma într-un război la scară largă între mai multe state din Orientul Mijlociu.

Pe lângă trimiterea acestui portavion în apropiere de Israel, SUA au promis şi sprijin în materie de planificare a operaţiunilor forţelor pentru operaţii speciale israeliene, muniţie şi alte echipamente militare necesare Israelului în lupta contra Hamas.

Decizia SUA de a trimite portavionul mai aproape de Israel nu a fost primită bine de Ankara. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat, marţi, Statele Unite pentru decizia de a muta mai aproape de Israel un portavion aflat în Mediterană, liderul turc acuzând Washingtonul că astfel vrea să comită „masacre grave” în Fâşia Gaza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici