Deversări controlate pe fluviul Mississippi, pentru protejarea oraşului New Orleans
Geniştii forţelor terestre americane au anunţat sâmbătă că vor deschide progresiv, începând cu ora locală 15.00 (23.00, ora României), canalul de deversare Morganza, pentru a evita inundarea masivă a mii de locuinţe aflate de-a lungul râului Atchafalaya, a afirmat guvernatorul statului Louisiana, Bobby Jindal.
„Riscă să fie mai degrabă un maraton decât un sprint”, a declarat generalul Michael Walsh, într-o conferinţă de presă susţinută la Morganza, precizând că „asupra întregului sistem este exercitată o presiune enormă”.
Primele vane au fost deschise în momentul în care debitul fluviului a atins 42.500 de metri cubi/secundă, acesta fiind utilizat pentru a doua oară de la construcţia sa, în 1954. În cazul deschiderii tuturor vanelor, fluxul poate ajunge la un debit de 17.000 de metri cubi/secundă.
Pentru a evita o scurgere bruscă a apei, sâmbătă a fost deschisă o singură vană, care permite trecerea a 280 de metri cubi/secundă, iar în cursul zilei de duminică ar mai putea fi deschise încă una sau două vane.
Deversarea controlată, care va permite scurgerea apei către Golful Mexic, va inunda o suprafaţă vastă, însă va permite apărarea oraşelor New Orleans şi Baton Rouge, a precizat Jindall.
New Orleans, grav afectat de uraganul Katrina în august 2005, este protejat în amonte de diguri cu înălţimea de şase metri, însă nivelul apei a atins deja 5,2 metri, iar inundaţiile înregistrate în centrul Statelor Unite – cele mai grave din ultimii 70 de ani – continuă să afecteze zonele aflate pe cursul fluviului Mississippi.
Până în prezent, mii de locuinţe, ferme şi căi de comunicaţii din Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee şi Mississippi au fost distruse ca urmare a inundaţiilor.
Înaintea deversării controlate, autorităţile au evacuat mai multe zone rurale, în condiţiile în care în unele zone inundate nivelul apei ar putea ajunge până la 4,5 metri.