Directorul CIA a călătorit în secret în Ucraina ca să audă o strategie ambiţioasă a ucrainenilor. Kievul ia în calcul şi negocieri de pace cu Moscova

În timpul unei vizite secrete în Ucraina a directorului CIA, William J. Burns, la începutul acestei luni, oficialii ucraineni au dezvăluit o strategie ambiţioasă de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia şi de deschidere a negocierilor de încetare a focului cu Moscova până la sfârşitul anului, afirmă oficiali citaţi de The Washington Post.

5075 afișări
Imaginea articolului Directorul CIA a călătorit în secret în Ucraina ca să audă o strategie ambiţioasă a ucrainenilor. Kievul ia în calcul şi negocieri de pace cu Moscova

Sursa foto: Mediafax Foto

Călătoria lui Burns, care nu a fost raportată anterior, a inclus întâlniri cu preşedintele Volodimir Zelenski şi cu cei mai importanţi oficiali ucraineni din domeniul intelligence-ului. Vizita a avut loc într-un moment critic al conflictului, în condiţiile în care forţele ucrainene se străduiesc să obţină un avantaj  în mult aşteptata lor contraofensivă, dar încă nu şi-au desfăşurat majoritatea brigăzilor de asalt antrenate şi echipate în Occident.

"Directorul Burns a călătorit recent în Ucraina, aşa cum a făcut-o în mod regulat de la începutul recentei agresiuni a Rusiei, în urmă cu mai bine de un an", a declarat un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului pentru a discuta despre vizita neanunţată.

Kievul vrea negocieri de pace cu Moscova după ce este recucerit un teritoriu substanţial

Scopul vizitei a fost de a reafirma angajamentul administraţiei Biden de a împărtăşi informaţii menite să ajute Ucraina să se apere, a adăugat oficialul.

În mod public, oficialii ucraineni şi-au exprimat frustrarea faţă de criticile privind ritmul în care s-a desfăşurat până acum contraofensiva. Dar, în privat, planificatorii militari de la Kiev i-au transmis lui Burns că au încredere în obiectivul lor de a recuceri un teritoriu substanţial până la toamnă, de a muta artileria şi sistemele de rachete în apropierea liniei de demarcaţie a Crimeei controlate de Rusia, de a înainta mai departe în estul Ucrainei şi apoi de a începe negocieri de pace cu Moscova pentru prima dată de la întreruperea discuţiilor de pace în martie anul trecut, potrivit unor persoane familiare cu planificarea.

"Rusia va negocia doar dacă se va simţi ameninţată", a declarat un oficial ucrainean de rang înalt.

CIA a refuzat să comenteze atunci când i s-a cerut evaluarea lui Burns cu privire la perspectivele ofensivei.

Directorul CIA a călătorit în Ucraina înaintea rebeliunii lui Prigojin

Călătoria lui Burns a avut loc chiar înainte de rebeliunea eşuată a liderului mercenar rus Evgheni Prigojin împotriva ministerului rus al Apărării. Deşi comunitatea de informaţii a SUA a detectat la mijlocul lunii iunie că Prigojin plănuia un atac armat de un anumit fel, aceste constatări nu au fost discutate în timpul întâlnirilor cu Zelenski şi alţii, a declarat oficialul american.

Oficialii administraţiei Biden au subliniat în mod repetat că Washingtonul şi Kievul nu au avut nimic de-a face cu marşul eşuat asupra Moscovei, o provocare rară la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin pe care Statele Unite au caracterizat-o ca fiind o chestiune internă.

Burns a dat un telefon omologului său rus, Serghei Narîşkin, după eveniment şi a subliniat că Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel, a relatat Wall Street Journal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici