Discursul lui Obama, cenzurat în China

Presa chineză a omis cu grijă să citeze sau să transmită pasaje sensibile din punct de vedere politic din discursul de învestitură susţinut marţi de către noul preşedinte american Barack Obama, eliminând declaraţiile sale despre "comunism" sau represiunea "disidenţilor".

24 afișări
Imaginea articolului Discursul lui Obama, cenzurat în China

Discursul lui Obama, cenzurat în China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dar această aparentă cenzură nu s-a extins şi la transcrierile în limba engleză ale discursului, publicate pe Internet.

La postul televiziunii centrale, discursul şi traducerea sa în chineză au fost tăiate în grabă atunci când noul preşedinte a amintit că "generaţiile precedente au înfruntat fascismul şi comunismul nu doar cu rachete şi tancuri, ci şi cu alianţe solide şi convingeri puternice".

Imediat ce cuvântul "comunism" a fost pronunţat în chineză, vocea traducătorului a început să se stingă, camera întoarcându-se asupra unei prezentatoare, în studio, evident luată pe nepregătite, potrivit comentariului postului CCTV News, publicat pe Internet.

În mod similar, cele două portaluri chineze Sina şi Sohu au scos menţionarea comunismului în transcrierile lor în chineză ale discursului, precum şi un pasaj consacrat disidenţilor.

"Celor care se agaţă de putere prin corupţie, înşelătorie şi reducând la tăcere disidenţa, să ştiţi că sunteţi de partea greşită a istoriei, dar noi vom întinde mâna dacă voi acceptaţi să descleştaţi pumnii", a spus Barack Obama.

În engleză, declaraţia a fost totuşi publicată pe Internet, dar şi de cotidianul oficial de limbă engleză China Daily, care se adresează în principal străinilor din China.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici