Disensiuni între Elveţia şi UE / Administraţia elveţiană renunţă la negocierile pentru participarea la piaţa internă a Uniunii Europene

  • Disensiuni între Elveţia şi Uniunea Europeană în negocierile pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale
  • Administraţia de la Berna renunţă la negocierile privind un acord-cadru
  • Comisia Europeană exprimă regret pentru decizia Elveţiei
624 afișări
Imaginea articolului Disensiuni între Elveţia şi UE / Administraţia elveţiană renunţă la negocierile pentru participarea la piaţa internă a Uniunii Europene

Disensiuni între Elveţia şi UE / Administraţia elveţiană renunţă la negocierile pentru participarea la piaţa internă a Uniunii Europene

Preşedintele Elveţiei, Guy Parmelin, a anunţat, miercuri, oprirea negocierilor privind un acord-cadru pentru participarea la piaţa internă a Uniunii Europene, o decizie considerată regretabilă de către Comisia Europeană.

După şapte ani de la începerea discuţiilor, Elveţia a anunţat miercuri decizia de retragere din negocieri.

"Consiliul Federal elveţian a decis că negocierile cu Uniunea Europeană în trei domenii nu au generat soluţiile necesare. Consiliul Federal elveţian a decis oprirea negocierilor", a comunicat preşedintele Guy Parmelin, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Negocierile se referă în principal la omogenizarea cadrului juridic pentru participarea Elveţiei la piaţa internă a Uniunii Europene şi la instituirea unui mecanism de soluţionare a disensiunilor.

Retragerea din negocieri riscă să afecteze cooperarea între Elveţia şi Uniunea Europeană. Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar are o serie de acorduri comerciale bilaterale care permit accesul pe piaţa comunitară.
Elveţia face parte din Asociaţia Europeană pentru Comerţ Liber (EFTA) şi participă la Spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

Comisia Europeană a exprimat regret pentru decizia Administraţiei de la Berna. "Luăm act cu regret de hotărârea unilaterală a Consiliului Federal elveţian de a pune capăt negocierilor privind acordul-cadru UE-Elveţia. Acest acord urma să fie baza pentru consolidarea şi modernizarea relaţiilor noastre", a transmis Comisia Europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici