Dispariţia misterioasă a avionului MH370, declarată oficial "accident"

Malaysia a declarat oficial joi că dispariţia misterioasă a avionului MH370 în martie 2014 a fost un "accident" şi că cele 239 de persoane care se aflau la bord sunt considerate moarte, ceea ce deschide calea despăgubirii familiilor.

691 afișări
Imaginea articolului Dispariţia misterioasă a avionului MH370, declarată oficial "accident"

Dispariţia misterioasă a avionului MH370, declarată oficial "accident" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu durere profundă declarăm oficial, în numele Guvernului Malaysiei, că zborul MH370 al Malaysia Airlines" a fost victima unui "accident", a afirmat la televiziune directorul aviaţiei civile malaysiene, Azharuddin Abdul Rahman.

"Se presupune că cei 239 de pasageri şi membri ai echipajului de la bordul MH370 au murit", a adăugat el.

Boeingul 777 al companiei malaysiene Malaysia Airlines a dispărut la 8 martie 2014 după decolarea din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing. Majoritatea persoanelor aflate la bord erau chinezi.

Aparatul a schimbat brusc direcţia la o oră după decolare, fără explicaţie. Aparatul a virat spre vest, apoi spre sud, în direcţia Oceanului Indian, unde s-ar fi prăbuşit după mai multe ore de zbor, rămânând fără carburant.

Piloţii nu au trimis nici un mesaj, dar traiectoria aparatului a fost reconstituită datorită semnalelor captate de sateliţi. Locul precis al prăbuşirii rămâne însă necunscut şi nici o urmă a aparatului nu a fost găsită în pofida căutărilor vaste, aeriene şi submarine, în largul coastelor occidentale ale Australiei.

Motivele acestei schimbări de traiectorie şi ale tăcerii echipajului rămân necunoscute.

Recunoaşterea oficială de către autorităţi a faptului că a fost un accident va permite familiilor victimelor să ceară despăgubiri şi companiei Malaysia Airlines să recurgă la asigurări.

"Sperăm că această declaraţie va permite familiilor să obţină ajutorul de care au nevoie, în special prin procesul de despăgubiri", a adăugat directorul aviaţiei civile.

Sarah Bajc, al cărei soţ se afla în avion, a reacţionat însă cu furie. "Cred că mint. Avionul s-ar fi putut prăbuşi. Dar nu există dovezi şi cât timp nu există dovezi nu putem să îi credem", a declarat ea.

Anul 2014 a fost unul negru pentru aviaţia civilă malaysiană, care a pierdut două avioane ale companiei Malaysia Airlines (zborul MH370, apoi cursa MH17, doborâtă în iulie de o rachetă în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord), dar şi avionul companiei AirAsia, care s-a prăbuşit în decembrie în largul Indoneziei cu 162 de persoane la bord.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici