Dispozitivele descoperite în avioane din M. Britanie şi Dubai ar fi putut exploda - VIDEO

Coletele cu explozibil descoperite la bordul unor avioane din Marea Britanie şi din Dubai, cu destinaţia Statele Unite, ar fi putut exploda, au anunţat sâmbătă oficiali citaţi de AFP.

21 afișări
Imaginea articolului Dispozitivele descoperite în avioane din M. Britanie şi Dubai ar fi putut exploda - VIDEO

Dispozitivele descoperite în avioane din M.Britanie şi Dubai ar fi putut exploda (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dispozitivul descoperit vineri pe aeroportul East Midlands, din centrul Angliei, era "operaţional şi ar fi putut exploda", a declarat ministrul britanic de Interne, Theresa May, în urma unei reuniuni a comitetului de urgenţă britanic Cobra.

"Ancheta noastră preliminară s-a încheiat. Pot confirma că dispozitivul era operaţional şi ar fi putut exploda", a precizat May.

Conform ministrului, ţinta atacului "ar fi putut fi un avion", care s-ar fi prăbuşit dacă dispozitivul ar fi fost activat.

May a făcut această declaraţie după ce comitetul de urgenţă britanic Cobra s-a reunit timp de mai mult de o oră sâmbătă dimineaţă, pentru a examina ameninţarea legată de pachetul găsit în avionul cargo al companiei americane UPS, pe aeroportul East Midlands.

"Nu credem că autorii atacului puteau şti unde se afla dispozitivul în momentul exploziei planificate", a adăugat ministrul.

"În acest stadiu, nu avem informaţii care să permită să credem că un alt atac este iminent", a precizat Theresa May. Nivelul alertei din Marea Britanie, care a fost ridicat în ianuarie la "grav", rămâne neschimbat, a adăugat ea. "Acest lucru înseamnă că un atac terorist în această ţară este foarte probabil. Nu luăm în considerare schimbarea nivelului de alertă în acest stadiu".

"Dar trebuie să luăm măsuri de precauţie suplimentare", a adăugat ea, anunţând încetarea oricărui transport de "mărfuri neînsoţite originare din Yemen, cu destinaţia sau tranzitând Marea Britanie".

"Avioanele cargo şi avioanele de pasageri directe provenind din Yemen au fost deja suspendate în ianuarie, din motive de securitate, după un atentat cu bombă împotriva unui avion cu destinaţia Detroit", a amintit ministrul. Ea făcea aluzie la atentatul eşuat cu explozibil împotriva unui avion de linie, în ziua de Crăciun din 2009, comis de un tânăr nigerian, Umar Faruk Abdulmutallab, care ascunsese pentrită în lenjeria intimă.

Video Stirileprotv.ro

La rândul său, comandantul poliţiei din Dubai, generalul Dahi Khalfane, a afirmat că pachetul interceptat pe aeroportul din Dubai, provenind din Yemen, ar fi putut exploda în avion.

"Era vorba despre un colet-capcană şi un act terorist ar fi putut avea loc", a afirmat generalul Khalfane, precizând că pachetul ar fi putut exploda în avion, dacă nu ar fi fost interceptat la timp.

Poliţia din Dubai anunţase că bomba descoperită la aeroportul din emirat, provenind din Yemen, conţinea pentrită şi un sistem de detonare care "poartă amprenta organizaţiilor teroriste ca al-Qaida".

Comandantul poliţiei a precizat că autorităţile din Dubai au fost informate de "ţări occidentale" că un colet suspect a părăsit Yemenul cu destinaţia Dubai, trecând printr-o a treia ţară arabă, pe care nu a vrut să o menţioneze.

Citând experţii, poliţia a precizat că pachetul conţinea o imprimantă de calculator al cărei cartuş avea pentrită (PETN) şi plumb, un produs exploziv puternic.

O alertă mondială a fost declanşată vineri, după descoperirea unor pachete suspecte la bordul a două avioane cu destinaţia Statele Unite.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, afirmase vineri că pachetul descoperit pe aeroportul East Midlands, din Marea Britanie, într-un avion cu destinaţia Statele Unite, şi un al doilea descoperit la Dubai conţineau material explozibil.

Transportatorii american UPS şi FedEx au anunţat vineri seara că îşi suspendă serviciile din Yemen, în timp ce Belgia a cerut o "vigilenţă sporită" pentru zborurile dinspre şi către Yemen, şi cu destinaţia Statele Unite.

Coletul-capcană descoperit în M. Britanie urma să explodeze în avion, afirmă David Cameron

Coletul-capcană descoperit în Marea Britanie, într-un avion cargo cu destinaţia Statele Unite, urma să explodeze la bordul aparatului, a declarat sâmbătă seara premierul britanic, David Cameron.

"Noi credem că dispozitivul urma să explodeze în avion", a declarat pentru BBC şeful Guvernului britanic, de la reşedinţa sa din Chequers, în apropiere de Londra.

"Nu putem fi siguri cu privire la momentul în care urma să se întâmple. Nu există nici o dovadă că acest lucru urma să se întâmple deasupra teritoriului britanic, dar, desigur, nu putem exclude" această posibilitate, a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici