Doi bărbaţi suspectaţi că pregăteau atentate în Italia, arestaţi la Milano

Poliţia italiană a arestat marţi, la Milano, doi marocani suspectaţi că pregăteau atentate în Italia, în baza unui mandat al secţiei antiteroriste a Parchetului din Milano, a anunţat Parchetul.

39 afișări
Imaginea articolului Doi bărbaţi suspectaţi că pregăteau atentate în Italia, arestaţi la Milano

Doi bărbaţi suspectaţi că pregăteau atentate în Italia, arestaţi la Milano (Imagine: ANSA)

Cei doi bărbaţi "participau la planificarea de atentate care vizau obiective civile şi militare din Italia", a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului.

Cei doi bărbaţi arestaţi, Rachid Ilhami, 31 de ani, şi Gafir Abdelkader, 42 de ani, au naţionalitate marocană, au declarat oficiali ai secţiei antiteroriste din Milano, în cadrul unei conferinţe de presă. Ei sunt acuzaţi de "terorism internaţional", o infracţiune introdusă în Codul penal italian după atentatele din septembrie 2001, de la New York.

Alte zece persoane sunt vizate de anchetă, dar au fost lăsate în libertate pentru moment, au precizat ei.

Supravegherea acestor persoane şi a asociaţiei islamice pe care o frecventau la Macherio, la periferia oraşului, a început în martie 2007.

Conform Parchetului, cei doi bărbaţi plănuiau atentate împotriva a două cazărmi, una a armatei şi una a carabinierilor, la periferia oraşului Milano, şi intenţionau să comită în acest caz un atentat sinucigaş.

Ei intenţionau de asemenea să atace un birou de imigraţie al prefecturii poliţiei din Milano, precum şi parcarea unui restaurant, tot de la periferia oraşului, potrivit aceleiaşi surse.

"Ei încă nu aveau condiţiile tehnice" pentru a comite atentatele, dar "am intervenit deoarece nu puteam să riscăm ca această situaţie să devină periculoasă", a declarat Bruno Megale, reprezentant al Digos (Divizia Investigaţii şi Operaţiuni Speciale).

"Integraţi total în structura socială milaneză" şi prezenţi în Italia de circa "zece ani", ei nu "aveau legături cu grupuri structurate" şi s-au format doar prin intermediul Internetului, a explicat Guiseppina Suma, directoarea secţiei antiteroriste din Milano.

Deşi iniţial se gândeau să plece în Irak sau Afganistan, "ei s-au convins că o acţiune jihadistă putea fi lansată pe teritoriul italian", a mai spus ea.

A existat o "maturaţie progresivă" în ultimele luni, care a determinat autorităţile să efectueze arestarea, a continuat Megale.

Cei doi bărbaţi au început să repereze locurile pentru atacuri şi să descarce de pe Internet manuale privind utilizarea explozibililor şi comiterea atentatelor cu maşini sau camioane-capcană, conform Parchetului.

În cursul percheziţiilor, acest tip de documentaţie, precum şi material de propagandă jihadistă au fost confiscate de poliţie, dar cei doi nu dispuneau de explozibili.

Prezentat drept lider, Rachid Ilhami şi-a botezat fiul Osama, după liderul al-Qaida Osama ben Laden.

Aceasta este prima dată când terorişti presupuşi sunt arestaţi în Italia nu pentru apartenenţa la o celulă logistică sau pentru că au recrutat kamikaze pentru a-i trimite în Orientul Mijlociu, ci pentru că au plănuit atentate pe teritoriul italian, precizează agenţia ANSA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici