Două discursuri istorice, două lumi complet diferite. Iată discursurile rostite de Joe Biden şi Vladimir Putin în aceeaşi zi

  • Marţi, 21 februarie, Vladimir Putin şi Joe Biden au susţinut două discursuri care vor rămâne în istorie.
  • Preşedintele Rusiei a ţinut un discurs de aproape două ore în Moscova, iar liderul de la Washington a vorbit în Varşovia, capitala Poloniei.
  • Iată discursurile rostite de către cei doi lideri în aceeaşi zi.
998 afișări
Imaginea articolului Două discursuri istorice, două lumi complet diferite. Iată discursurile rostite de Joe Biden şi Vladimir Putin în aceeaşi zi

Discursul complet al lui Joe Biden din Varşova

Buna ziua, Polonia! Unul dintre marii noştri aliaţi. Preşedinte Duda, prim-ministru — Domnule prim-ministru, domnule primar, şi tuturor foştilor miniştri şi preşedinţi, precum şi primarilor şi liderilor politici polonezi din toată ţara: Vă mulţumesc că m-aţi întâmpinat înapoi în Polonia.

Ştiţi, a fost cu aproape un an în urmă - (aplauze) - cu aproape un an în urmă am vorbit la Castelul Regal de aici din Varşovia, la doar câteva săptămâni după ce Vladimir Putin a declanşat atacul său criminal asupra Ucrainei. Cel mai mare război terestru din Europa de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Iar principiile care au fost piatra de temelie a păcii, prosperităţii şi stabilităţii pe această planetă de mai bine de 75 de ani riscau să fie spulberate.

Acum un an, lumea se pregătea pentru căderea Kievului. Ei bine, tocmai am venit dintr-o vizită la Kiev şi pot spune: Kievul este puternic! (Aplauze.) Kievul este mândru. Stă înalt. Şi cel mai important, este gratuit. (Aplauze.)

Când Rusia a invadat, nu doar Ucraina a fost testată. Întreaga lume s-a confruntat cu un test pentru veacuri.

Europa era testată. America era testată. NATO era testată. Toate democraţiile erau testate. Iar întrebările cu care ne-am confruntat au fost pe cât de simple, pe atât de profunde.

Am răspunde sau am privi în altă parte? Am fi puternici sau am fi slabi? Am fi – am fi – am fi – toţi aliaţii noştri – ar fi uniţi sau divizaţi?

Un an mai târziu, ştim răspunsul.

Noi am răspuns. Am fi puternici. Am fi uniţi. Şi lumea nu ar privi în altă parte. (Aplauze.)

De asemenea, ne-am confruntat cu întrebări fundamentale cu privire la angajamentul faţă de cele mai elementare principii. Am susţine suveranitatea naţiunilor? Am susţine dreptul oamenilor de a trăi liberi de agresiune liberă? Vom lupta pentru democraţie?

Un an mai târziu, ştim răspunsurile.

Da, am susţine suveranitatea. Şi am făcut-o.

Da, am susţine dreptul oamenilor de a trăi liberi de agresiune. Şi am făcut-o.

Şi ne-am sprijini pentru democraţie. Şi am făcut-o.

Şi ieri, am avut onoarea să fiu alături de preşedintele Zelensky la Kiev pentru a declara că vom continua să susţinem aceleaşi lucruri, indiferent de situaţie. (Aplauze.)

Când preşedintele Putin a ordonat ca tancurile sale să se rostogolească în Ucraina, a crezut că ne vom răsturna. El a greşit.

Poporul ucrainean este prea curajos.

America, Europa, o coaliţie de naţiuni de la Atlantic până la Pacific - eram prea uniţi.

Democraţia era prea puternică.

În loc de o victorie uşoară pe care a perceput-o şi a prezis-o, Putin a plecat cu tancurile arse şi cu forţele Rusiei în întârziere - în dezordine.

S-a gândit că va obţine Findalizarea [Finlandizarea] a NATO. În schimb, a obţinut NATOizarea Finlandei şi a Suediei. (Aplauze.)

El credea că NATO se va fractura şi se va diviza. În schimb, NATO este mai unită şi mai unită decât oricând – decât oricând.

El a crezut că ar putea folosi energia pentru a vă sparge hotărârea - hotărârea Europei.

În schimb, lucrăm împreună pentru a pune capăt dependenţei Europei de Russil [sic]  combustibilii fosili ruşi.

El credea că autocraţii ca el sunt duri şi liderii democraţiilor sunt blânzi.

Şi apoi, a întâlnit voinţa de fier a Americii şi a naţiunilor de pretutindeni care au refuzat să accepte o lume guvernată de frică şi forţă.

S-a trezit în război cu o naţiune condusă de un om al cărui curaj avea să fie făurit în foc şi oţel: preşedintele Zelenskyy. (Aplauze.)

Preşedintele Putin — Preşedintele Putin se confruntă astăzi cu ceva ce nu credea că ar fi fost posibil în urmă cu un an. Democraţiile lumii au devenit mai puternice, nu mai slabe. Dar autocraţii lumii au devenit mai slabi, nu mai puternici.

Pentru că în momentele de mare tulburare şi incertitudine, faptul că a şti ceea ce susţine este cel mai important şi a şti cine este alături de tine face toată diferenţa.

Poporul polonez ştie asta. Tu stii asta. De fapt, ştii, ştii asta mai bine decât oricine aici, în Polonia. Pentru că asta înseamnă solidaritate.

Prin împărţire şi oprimare, când frumosul oraş a fost distrus după Revolta de la Varşovia, timp de decenii sub mâna de fier a stăpânirii comuniste, Polonia a rezistat pentru că aţi stat împreună.

Aşa liderii curajoşi ai opoziţiei şi poporul din Belarus continuă să lupte pentru democraţia lor.

Aşa se face că hotărârea poporului moldovenesc — (aplauze) — hotărârea poporului moldovenesc de a trăi în libertate le-a câştigat independenţa şi i-a pus pe calea aderării la UE.

Preşedintele Sandu este aici astăzi. Nu sunt sigur unde este ea. Dar sunt mândru să fiu alături de tine şi de poporul iubitor de libertate din Moldova. Fă-i o rundă de aplauze. (Aplauze.)

La un an după... un an în acest război, Putin nu se mai îndoieşte de puterea coaliţiei noastre. Dar încă se îndoieşte de convingerea noastră. Se îndoieşte de puterea noastră de rezistenţă. El se îndoieşte de sprijinul nostru continuu pentru Ucraina. El se îndoieşte dacă NATO poate rămâne unificată.

Dar nu ar trebui să existe nicio îndoială: sprijinul nostru pentru Ucraina nu va zgudui, NATO nu va fi divizată şi nu ne vom obosi. (Aplauze.)

Pofta de pământ şi putere a preşedintelui Putin va eşua. Şi dragostea poporului ucrainean pentru ţara lor va prevala.

Democraţiile lumii vor păzi libertatea astăzi, mâine şi pentru totdeauna. (Aplauze.) Căci asta este – asta este miza aici: libertatea.

Acesta este mesajul pe care l-am transmis la Kiev ieri, direct oamenilor din Ucraina.

Când preşedintele Zelensky a spus – a venit în Statele Unite în decembrie – citat – el a spus că această luptă va defini lumea şi ceea ce copiii şi nepoţii noştri – cum trăiesc ei, apoi copiii şi nepoţii lor.

El nu vorbea doar despre copiii şi nepoţii Ucrainei. Vorbea despre toţi copiii şi nepoţii noştri. Al tău şi al meu.

Vedem din nou astăzi ceea ce au văzut poporul Poloniei şi oamenii din întreaga Europă timp de decenii: apetitul autocratului nu poate fi liniştit. Ei trebuie să se opună.

Autocraţii înţeleg un singur cuvânt: „Nu”. "Nu." "Nu." (Aplauze.)

„Nu, nu-mi vei lua ţara.” „Nu, nu-mi vei lua libertatea.” „Nu, nu-mi vei lua viitorul.”

Şi voi repeta în seara asta ceea ce am spus anul trecut în acelaşi loc: un dictator hotărât să reconstruiască un imperiu nu va putea niciodată să [şterge] dragostea de libertate a oamenilor. Brutalitatea nu va macina niciodată voinţa celor liberi. Şi Ucraina — Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. Nu. (Aplauze.)

Căci oamenii liberi refuză să trăiască într-o lume de deznădejde şi întuneric.

Ştii, acesta a fost un an extraordinar în toate sensurile.

Brutalitate extraordinară din partea forţelor şi mercenarilor rusi. Au comis depravaţii, crime împotriva umanităţii, fără ruşine sau compun. Au vizat civili cu moartea şi distrugerea. A folosit violul ca armă de război. Copii ucraineni furaţi în încercarea de a — în încercarea de a fura viitorul Ucrainei. Gări, maternităţi, şcoli şi orfelinate bombardate.

Nimeni — nimeni nu îşi poate întoarce ochii de la atrocităţile pe care Rusia le comite împotriva poporului ucrainean. Este oribil. Este oribil.

Dar extraordinar, de asemenea, a fost răspunsul poporului ucrainean şi al lumii.

La un an după ce bombele au început să cadă şi tancurile ruseşti au intrat în Ucraina, Ucraina este încă independentă şi liberă. (Aplauze.)

De la Herson până la Harkiv, luptătorii ucraineni şi-au revendicat pământul.

Pe peste 50% din teritoriul pe care Rusia l-a deţinut anul trecut, steagul albastru şi galben al Ucrainei flutură din nou cu mândrie.

Preşedintele Zelensky încă conduce un guvern ales democratic, care reprezintă voinţa poporului ucrainean.

Şi lumea a votat deja de mai multe ori, inclusiv în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, pentru a condamna agresiunea Rusiei şi a sprijini o pace dreaptă.

De fiecare dată în ONU, acel vot a fost copleşitor.

În octombrie, 143 de naţiuni din cadrul Naţiunilor Unite au condamnat anexarea ilegală a Rusiei. Doar patru - patru în întreaga ONU - au votat cu Rusia. Patru.

Deci, în seara asta, vorbesc încă o dată cu poporul Rusiei.

Statele Unite şi naţiunile Europei nu caută să controleze sau să distrugă Rusia. Occidentul nu complotează să atace Rusia, aşa cum a spus astăzi Putin. Şi milioane de cetăţeni ruşi care doresc doar să trăiască în pace cu vecinii lor nu sunt inamicul.

Acest război nu a fost niciodată o necesitate; este o tragedie.

Preşedintele Putin a ales acest război. În fiecare zi, războiul continuă este alegerea lui. Ar putea pune capăt războiului cu un cuvânt.

E simplu. Dacă Rusia ar înceta să invadeze Ucraina, ar pune capăt războiului. Dacă Ucraina ar înceta să se mai apere împotriva Rusiei, ar fi sfârşitul Ucrainei.

De aceea, împreună, ne asigurăm că Ucraina se poate apăra.

Statele Unite au adunat o coaliţie mondială de peste 50 de naţiuni pentru a furniza arme şi provizii esenţiale pentru curajoşii luptători ucraineni de pe linia frontului. Sisteme de apărare aeriană, artilerie, muniţie, tancuri şi vehicule blindate.

Uniunea Europeană şi statele sale membre au intensificat cu un angajament fără precedent faţă de Ucraina, nu doar în asistenţa de securitate, ci şi în asistenţa economică şi umanitară pentru refugiaţi şi multe altele.

Tuturor celor care sunteţi aici în seara asta: luaţi un moment. Şi vorbesc serios când spun asta: Porniţi şi uitaţi-vă - întoarceţi-vă şi uitaţi-vă unul la altul. Uită-te la ce ai făcut până acum.

Polonia găzduieşte peste 1,5 milioane de refugiaţi din acest război. Fii binecuvântat. (Aplauze.)

Generozitatea Poloniei, dorinţa de a vă deschide inimile şi casele sunt extraordinare.

Şi poporul american este unit în hotărârea noastră.

În toată ţara mea, în oraşele mari şi oraşe mici, steaguri ucrainene flutură de pe casele americane.

În ultimul an, democraţii şi republicanii din Congresul nostru din Statele Unite s-au reunit pentru a susţine libertatea.

Aşa sunt americanii şi asta fac americanii. (Aplauze.)

De asemenea, lumea se uneşte pentru a aborda consecinţele globale ale războiului preşedintelui Putin.

Putin a încercat să înfometeze lumea, blocând porturile din Marea Neagră pentru a opri Ucraina să-şi exporte cereale, exacerband criza alimentară globală care a lovit în mod deosebit naţiunile în curs de dezvoltare din Africa.

În schimb, Statele Unite şi G7 şi partenerii din întreaga lume au răspuns apelului cu angajamente istorice de a aborda criza şi de a consolida aprovizionarea globală cu alimente.

Şi săptămâna aceasta, soţia mea, Jill Biden, călătoreşte în Africa pentru a ajuta la atragerea atenţiei asupra acestei probleme critice.

Angajamentul nostru este faţă de poporul Ucrainei şi viitorul Ucrainei - o Ucraina liberă, suverană şi democratică.

Acesta a fost visul celor care au declarat independenţa Ucrainei în urmă cu mai bine de 30 de ani – care au condus Revoluţia Portocalie şi Revoluţia Demnităţii; care a înfruntat gheaţa şi focul asupra Maidanului şi a Sutei Cereşti care au murit acolo; şi cei care continuă să dezrădăcineze eforturile Kremlinului de a corupe, constrânge şi controla.

Este un vis pentru acei patrioţi ucraineni care au luptat ani de zile împotriva agresiunilor Rusiei în Donbas şi pentru eroii care au dat totul, şi-au dat viaţa, în slujba iubitei lor Ucraine.

Am fost onorat să vizitez memorialul lor de la Kiev ieri pentru a aduce un omagiu sacrificiului celor care şi-au pierdut viaţa, stând alături de preşedintele Zelensky.

Statele Unite şi partenerii noştri sunt alături de profesorii Ucrainei, personalul spitalului, personalul de intervenţie în situaţii de urgenţă, lucrătorii din oraşele din Ucraina care luptă pentru a menţine puterea în faţa bombardamentelor crude ale Rusiei.

Suntem alături de milioanele de refugiaţi ai acestui război care au fost primiţi în Europa şi în Statele Unite, în special aici, în Polonia.

Oamenii obişnuiţi din toată Europa au făcut tot ce au putut pentru a ajuta şi continuă să facă acest lucru. Întreprinderile poloneze, societatea civilă, liderii culturali – inclusiv Prima Doamnă a Poloniei, care este aici în această seară – au condus cu inimă şi hotărâre, arătând tot ce este bun la spiritul uman.

Doamnă Prima Doamnă, vă iubim. Va multumesc tuturor. (Aplauze.)

Nu voi uita niciodată, anul trecut, că am vizitat refugiaţii din Ucraina care tocmai sosiseră la Varşovia, văzându-le feţele epuizate şi speriate - ţinându-şi copiii atât de aproape, îngrijorându-se că s-ar putea să nu-şi mai vadă niciodată taţii, soţii, fraţii sau surorile lor. .

În acel moment cel mai întunecat al vieţii lor, voi, poporul polonez, le-aţi oferit siguranţă şi lumină. I-ai îmbrăţişat. I-ai îmbrăţişat literalmente. Am privit. Am urmărit privirile de pe feţele lor.

Între timp, împreună ne-am asigurat că Rusia plăteşte preţul pentru abuzurile sale.

Continuăm să menţinem cel mai mare regim de sancţiuni impus vreodată oricărei ţări din istorie. Şi vom anunţa mai multe sancţiuni în această săptămână împreună cu partenerii noştri.

Îi vom trage la răspundere pe cei care sunt responsabili pentru acest război. Şi vom căuta dreptate pentru crimele de război şi crimele împotriva umanităţii care continuă să fie comise de ruşi.

Ştii, sunt multe cu care să fim mândri de — tot ceea ce am realizat împreună în ultimul an. Dar trebuie să fim sinceri şi cu ochii limpezi atunci când ne uităm la anul care urmează.

Apărarea libertăţii nu este munca unei zile sau a unui an. Este întotdeauna dificil. Este întotdeauna important.

Pe măsură ce Ucraina continuă să se apere împotriva atacului rusesc şi să lanseze contraofensive proprii, vor continua să fie zile grele şi foarte amare, victorii şi tragedii. Dar Ucraina este pregătită pentru lupta care urmează. Şi Statele Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vor continua să sprijine Ucrainei în timp ce aceasta se apără.

Anul viitor, voi găzdui fiecare membru al NATO pentru summitul nostru din 2024 din Statele Unite. Împreună, vom sărbători cea de-a 75-a aniversare a celei mai puternice alianţe defensive din istoria lumii – NATO.

Şi — (aplauze) — şi să nu existe nicio îndoială, angajamentul Statelor Unite faţă de Alianţa noastră NATO şi articolul 5 este solid. (Aplauze.) Şi fiecare membru al NATO ştie asta. Şi Rusia ştie asta.

Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Este un jurământ sacru. (Aplauze.) Un jurământ sacru de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

În ultimul an, Statele Unite s-au unit cu aliaţii şi partenerii noştri într-o coaliţie extraordinară pentru a se opune agresiunii ruse.

Dar munca în faţa noastră nu este doar împotriva noastră, ci este pentru ceea ce suntem. Ce fel de lume vrem să construim?

Trebuie să luăm puterea şi capacitatea acestei coaliţii şi să o aplicăm pentru a ridica - ridicarea vieţii oamenilor de pretutindeni, îmbunătăţirea sănătăţii, creşterea prosperităţii, conservarea planetei, construirea păcii şi securităţii, tratarea tuturor cu demnitate şi respect.

Aceasta este responsabilitatea noastră. Democraţiile lumii trebuie să o ofere pentru poporul nostru.

Pe măsură ce ne adunăm în seara asta, lumea, din punctul meu de vedere, se află într-un - într-un punct de inflexiune. Deciziile pe care le luăm în următorii cinci ani sau cam asa ceva ne vor determina şi modela viaţa pentru deceniile următoare.

Asta e valabil pentru americani. Este adevărat pentru oamenii lumii.

Şi în timp ce deciziile ne aparţin acum, principiile şi mizele sunt eterne. O alegere între haos şi stabilitate. Între construirea şi distrugerea. Între speranţă şi frică. Între democraţia care ridică spiritul uman şi mâna brutală a dictatorului care o zdrobeşte. Între nimic mai puţin decât limitare şi posibilităţi, genul de posibilităţi care apar atunci când oamenii care trăiesc nu în captivitate, ci în libertate. Libertate.

Libertate. Nu există cuvânt mai dulce decât libertatea. Nu există un scop mai nobil decât libertatea. Nu există aspiraţie mai înaltă decât libertatea. (Aplauze.)

Americanii ştiu asta şi tu ştii asta. Şi tot ceea ce facem acum trebuie făcut, astfel încât copiii şi nepoţii noştri să ştie şi ei.

Libertate.

Duşmanul tiranului şi nădejdea vitejilor şi adevărul veacurilor.

Libertate.

Stai cu noi. Vom fi alături de tine.

Să mergem înainte cu credinţă şi convingere şi cu un angajament constant de a fi aliaţi nu ai întunericului, ci ai luminii. Nu de oprimare, ci de eliberare. Nu de captivitate, ci, da, de libertate.

Fie ca Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti. Dumnezeu să ne protejeze trupele. Şi să binecuvânteze Dumnezeu pe eroii Ucrainei şi pe toţi cei care apără libertatea în întreaga lume.

Mulţumesc, Polonia. Mulţumesc, mulţumesc, mulţumesc pentru ceea ce faci. (Aplauze.) Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi.

 

Discursul lui Vladimir Putin

Cetăţeni ai Rusiei, prieteni,

Adresa mea se referă la evenimentele din Ucraina şi de ce acest lucru este atât de important pentru noi, pentru Rusia. Desigur, mesajul meu se adresează şi compatrioţilor noştri din Ucraina.

Problema este foarte serioasă şi trebuie discutată în profunzime.

Situaţia din Donbass a ajuns într-un stadiu critic, acut. Vă vorbesc direct astăzi nu numai pentru a vă explica ce se întâmplă, ci şi pentru a vă informa cu privire la deciziile luate, precum şi la potenţialele paşi ulterioare.

Aş dori să subliniez din nou că Ucraina nu este doar o ţară vecină pentru noi. Este o parte inalienabilă a propriei noastre istorii, cultură şi spaţiu spiritual. Aceştia sunt tovarăşii noştri, cei mai dragi nouă – nu doar colegii, prietenii şi oamenii care au slujit cândva împreună, ci şi rudele, oameni legaţi prin sânge, prin legături de familie.

Din timpuri imemoriale, oamenii care trăiesc în sud-vestul a ceea ce a fost istoric ţinutul rusesc s-au numit ruşi şi creştini ortodocşi. Acesta a fost cazul înainte de secolul al XVII-lea, când o porţiune din acest teritoriu a revenit statului rus, şi după.

Ni se pare că, în general, cunoaştem cu toţii aceste fapte, că aceasta este o cunoaştere comună. Cu toate acestea, este necesar să spunem cel puţin câteva cuvinte despre istoria acestei probleme pentru a înţelege ce se întâmplă astăzi, pentru a explica motivele din spatele acţiunilor Rusiei şi ceea ce ne propunem să realizăm.

Aşadar, voi începe cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia sau, mai precis, de Rusia bolşevică, comunistă. Acest proces a început practic imediat după revoluţia din 1917, iar Lenin şi asociaţii săi au făcut-o într-un mod care a fost extrem de dur cu Rusia - prin separarea, ruperea a ceea ce este istoric rusesc. Nimeni nu a întrebat milioanele de oameni care trăiesc acolo ce părere au.

Apoi, atât înainte, cât şi după Marele Război Patriotic, Stalin a încorporat în URSS şi a transferat Ucrainei câteva pământuri care au aparţinut anterior Poloniei, României şi Ungariei. În acest proces, el a dat Poloniei o parte din ceea ce era în mod tradiţional pământ german drept compensaţie, iar în 1954, Hruşciov a luat Crimeea din Rusia dintr-un motiv oarecare şi a dat-o, de asemenea, Ucrainei. De fapt, aşa s-a format teritoriul Ucrainei moderne.

Dar acum aş dori să concentrez atenţia asupra perioadei iniţiale a formării URSS. Cred că acest lucru este extrem de important pentru noi. Va trebui să-l abordez de la distanţă, ca să spun aşa.

Vă reamintesc că după Revoluţia din octombrie 1917 şi după Războiul Civil care a urmat, bolşevicii au început să creeze o nouă statalitate. Au avut dezacorduri destul de serioase între ei în această privinţă. În 1922, Stalin a ocupat atât funcţiile de secretar general al Partidului Comunist Rus (bolşevici) cât şi de comisarul poporului pentru afaceri etnice. El a sugerat construirea ţării pe principiile autonomizării, adică acordarea republicilor – viitoarele entităţi administrative şi teritoriale – puteri largi la aderarea la un stat unificat.

Lenin a criticat acest plan şi a sugerat să facă concesii naţionaliştilor, pe care îi numea „independenţi” la acea vreme. Ideile lui Lenin despre ceea ce a echivalat în esenţă cu un aranjament de stat confederativ şi un slogan despre dreptul naţiunilor la autodeterminare, până la secesiune, au fost puse la baza statului sovietic. Iniţial, acestea au fost confirmate în Declaraţia privind formarea URSS din 1922, iar mai târziu, după moartea lui Lenin, au fost consacrate în Constituţia sovietică din 1924.

Acest lucru ridică imediat multe întrebări. Prima este într-adevăr cea principală: de ce a fost necesar să-i liniştim pe naţionalişti, să satisfacem ambiţiile naţionaliste în continuă creştere la periferia fostului imperiu? Ce rost avea să transferăm către noile unităţi administrative, adesea formate în mod arbitrar – republicile unionale – teritorii vaste care nu aveau nicio legătură cu ele? Permiteţi-mi să repet că aceste teritorii au fost transferate împreună cu populaţia a ceea ce a fost istoric Rusia.

Mai mult, acestor unităţi administrative li sa dat de facto statutul şi forma de entităţi naţionale ale statului. Asta ridică o altă întrebare: de ce a fost necesar să se facă daruri atât de generoase, dincolo de visele cele mai sălbatice ale celor mai zeloşi naţionalişti şi, pe deasupra, să se acorde republicilor dreptul de a se separa de statul unit fără nicio condiţie?

La prima vedere, acest lucru pare absolut de neînţeles, chiar nebunesc. Dar numai la prima vedere. Există o explicaţie. După revoluţie, scopul principal al bolşevicilor a fost să rămână la putere cu orice preţ, absolut cu orice preţ. Ei au făcut totul în acest scop: au acceptat umilitorul Tratat de la Brest-Litovsk, deşi situaţia militară şi economică din Kaiser Germania şi aliaţii săi a fost dramatică, iar rezultatul Primului Război Mondial a fost o concluzie dinainte şi a satisfăcut orice cerinţe şi dorinţe ale naţionaliştii din ţară.

Când vine vorba de destinul istoric al Rusiei şi al popoarelor sale, principiile de dezvoltare a statului ale lui Lenin nu au fost doar o greşeală; au fost mai rele decât o greşeală, după cum se spune. Acest lucru a devenit evident după dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991.

Desigur, nu putem schimba evenimentele trecute, dar trebuie măcar să le admitem deschis şi sincer, fără rezerve sau politică. Personal, pot adăuga că niciun factor politic, oricât de impresionanţi sau profitabili ar părea la un moment dat, nu poate sau nu poate fi folosit ca principii fundamentale ale statului.

Revenind la istorie, aş vrea să repet că Uniunea Sovietică a fost înfiinţată în locul fostului Imperiu Rus în 1922. Dar practica a arătat imediat că este imposibil să se păstreze sau să guverneze un teritoriu atât de vast şi complex pe principiile amorfe care a echivalat cu o confederaţie. Erau departe de realitate şi de tradiţia istorică.

Este logic că Teroarea Roşie şi o alunecare rapidă în dictatura lui Stalin, dominaţia ideologiei comuniste şi monopolul Partidului Comunist asupra puterii, naţionalizării şi economiei planificate – toate acestea au transformat principiile de guvernare declarate oficial, dar ineficiente, într-o simplă declaraţie. . În realitate, republicile unionale nu aveau niciun drept suveran, deloc. Rezultatul practic a fost crearea unui stat strâns centralizat şi absolut unitar.

Şi apoi, şedinţa plenară din septembrie 1989 a Comitetului Central al PCUS a aprobat un document cu adevărat fatal, aşa-zisa politică etnică a partidului în condiţii moderne, platforma PCUS. Acesta includea următoarele prevederi, citez: „Republicile URSS vor avea toate drepturile adecvate statutului lor de state socialiste suverane”.

Următorul punct: „Organele reprezentative supreme ale puterii ale republicilor URSS pot contesta şi suspenda funcţionarea rezoluţiilor şi directivelor guvernului URSS pe teritoriul lor”.

Şi în sfârşit: „Fiecare republică a URSS va avea cetăţenie proprie, care se va aplica tuturor rezidenţilor săi”.

Nu era clar la ce vor duce aceste formule şi decizii?

Acum nu este momentul sau locul pentru a intra în chestiuni care ţin de dreptul de stat sau constituţional sau de a defini conceptul de cetăţenie. Dar cineva se poate întreba: de ce a fost necesar să zguduim şi mai mult ţara în acea situaţie deja complicată? Faptele rămân.

Potrivit evaluărilor experţilor, confirmate printr-un simplu calcul al preţurilor noastre la energie, împrumuturile subvenţionate pe care Rusia le-a acordat Ucrainei împreună cu preferinţele economice şi comerciale, beneficiul general pentru bugetul ucrainean în perioada 1991-2013 s-a ridicat la 250 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, era mai mult decât atât. Până la sfârşitul anului 1991, URSS datora aproximativ 100 de miliarde de dolari altor ţări şi fonduri internaţionale. Iniţial, a existat ideea că toate fostele republici sovietice vor rambursa aceste împrumuturi împreună, în spiritul solidarităţii şi proporţional cu potenţialul lor economic. Cu toate acestea, Rusia s-a angajat să ramburseze toate datoriile sovietice şi şi-a îndeplinit această promisiune prin finalizarea acestui proces în 2017.

În schimb, noile state independente au trebuit să predea Rusiei o parte din bunurile străine sovietice. Un acord în acest sens a fost încheiat cu Ucraina în decembrie 1994. Cu toate acestea, Kievul nu a reuşit să ratifice aceste acorduri şi mai târziu a refuzat pur şi simplu să le onoreze făcând cereri pentru o cotă din Trezoreria de diamante, rezerve de aur, precum şi proprietatea fostei URSS şi alte active în străinătate.

În acelaşi timp, a fost surprinzător faptul că autorităţile ucrainene au preferat întotdeauna să trateze cu Rusia într-un mod care să le asigure că se bucură de toate drepturile şi privilegiile, rămânând în acelaşi timp libere de orice obligaţii.

Oficialii de la Kiev au înlocuit parteneriatul cu o atitudine parazită, acţionând uneori într-o manieră extrem de neclintită. Este suficient să ne amintim şantajul continuu asupra tranzitelor energetice şi faptul că au furat, la propriu, gaze.

Pot adăuga că Kievul a încercat să folosească dialogul cu Rusia ca monedă de schimb în relaţiile sale cu Occidentul, folosind ameninţarea unor legături mai strânse cu Rusia pentru şantajarea Occidentului pentru a-şi asigura preferinţele susţinând că altfel Rusia ar avea o influenţă mai mare în Ucraina.

Un rol în acest sens l-au jucat forţele externe, care au folosit o reţea ramificată de ONG-uri şi servicii speciale pentru a-şi hrăni clienţii din Ucraina şi pentru a-şi aduce reprezentanţii la scaunele autorităţii.

Trebuie remarcat faptul că, de fapt, Ucraina nu a avut niciodată tradiţii stabile ale statului real. Şi, prin urmare, în 1991 a optat pentru emularea fără minte modele străine, care nu au nicio legătură cu istoria sau cu realităţile ucrainene. Instituţiile guvernamentale politice au fost readaptate de multe ori la clanurile în creştere rapidă şi la interesele lor egoiste, care nu aveau nimic de-a face cu interesele poporului ucrainean.

În esenţă, aşa-zisa alegere civilizaţională pro-occidentală făcută de autorităţile ucrainene oligarhice nu a avut şi nu vizează crearea de condiţii mai bune în interesul bunăstării oamenilor, ci păstrarea miliardelor de dolari pe care oligarhii le-au furat ucrainenilor. şi îşi deţin conturile în băncile occidentale, în timp ce găzduiesc cu respect rivalii geopolitici ai Rusiei.

Între timp, radicalii au devenit din ce în ce mai nerăbdători în acţiunile lor şi au făcut mai multe cereri în fiecare an. Le-a fost uşor să-şi forţeze voinţa asupra autorităţilor slabe, care au fost infectate şi cu virusul naţionalismului şi al corupţiei şi care au înlocuit cu talent interesele reale culturale, economice şi sociale ale poporului şi adevărata suveranitate a Ucrainei cu diverse speculaţii etnice şi formale. atribute etnice.

Un stat stabil nu s-a dezvoltat niciodată în Ucraina; procedurile sale electorale şi alte proceduri politice servesc doar ca o acoperire, un paravan pentru redistribuirea puterii şi a proprietăţii între diverse clanuri oligarhice.

Corupţia, care este cu siguranţă o provocare şi o problemă pentru multe ţări, inclusiv Rusia, a depăşit domeniul de aplicare obişnuit în Ucraina. A pătruns şi a corodat literalmente statalitatea ucraineană, întregul sistem şi toate ramurile puterii.

Naţionaliştii care au preluat puterea au declanşat o persecuţie, o adevărată campanie de teroare împotriva celor care s-au opus acţiunilor lor anticonstituţionale. Politicienii, jurnaliştii şi activiştii publici au fost hărţuiţi şi umiliţi public. Un val de violenţe a măturat oraşele ucrainene, inclusiv o serie de crime nepedepsite şi importante. Se înfioară la amintirile teribilei tragedii de la Odesa, unde protestatarii paşnici au fost ucişi cu brutalitate, arşi de vii în Casa Sindicatelor. Infractorii care au comis acea atrocitate nu au fost niciodată pedepsiţi şi nici măcar nu-i caută nimeni. Dar le ştim numele şi vom face totul pentru a-i pedepsi, a-i găsi şi a-i aduce în faţa justiţiei.

Maidan nu a adus Ucraina mai aproape de democraţie şi progres. După ce au realizat o lovitură de stat, naţionaliştii şi acele forţe politice care i-au susţinut au dus în cele din urmă Ucraina într-un impas, au împins ţara în abisul războiului civil. Opt ani mai târziu, ţara este divizată. Ucraina se confruntă cu o criză socioeconomică acută.

Potrivit organizaţiilor internaţionale, în 2019, aproape 6 milioane de ucraineni – subliniez – aproximativ 15 la sută, nu din forţa de muncă, ci din întreaga populaţie a ţării respective, au fost nevoiţi să plece în străinătate pentru a-şi găsi de lucru. Cei mai mulţi dintre ei fac slujbe ciudate. Următorul fapt este, de asemenea, revelator: din 2020, peste 60.000 de medici şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii au părăsit ţara pe fondul pandemiei.

Din 2014, facturile la apă au crescut cu aproape o treime, iar facturile la energie au crescut de câteva ori, în timp ce preţul gazelor pentru gospodării a crescut de câteva zeci de ori. Mulţi oameni pur şi simplu nu au bani pentru a plăti utilităţile. Ei se luptă literalmente să supravieţuiască.

Ce s-a întâmplat? De ce se întâmplă toate acestea? Răspunsul este evident. Au cheltuit şi deturnat moştenirea moştenită nu numai din epoca sovietică, ci şi din Imperiul Rus. Au pierdut zeci, sute de mii de locuri de muncă, ceea ce le-a permis oamenilor să obţină un venit de încredere şi să genereze venituri fiscale, printre altele datorită cooperării strânse cu Rusia. Sectoarele, inclusiv construcţia de maşini, ingineria instrumentelor, electronica, construcţia de nave şi avioane au fost subminate sau distruse cu totul. A fost o vreme, însă, când nu numai Ucraina, ci întreaga Uniune Sovietică se mândrea cu aceste companii..

În ceea ce priveşte sistemul de transport al gazelor, acesta a fost construit în întregime de Uniunea Sovietică, iar acum s-a deteriorat într-o măsură în care utilizarea acestuia creează riscuri majore şi are un cost ridicat pentru mediu.

Această situaţie ridică întrebarea: sărăcia, lipsa de oportunităţi şi potenţialul industrial şi tehnologic pierdut – este aceasta alegerea civilizaţională pro-occidentală pe care o folosesc de mulţi ani pentru a păcăli milioane de oameni cu promisiuni de păşuni cereşti?

Nu există o justiţie independentă în Ucraina. Autorităţile de la Kiev, la cererea Occidentului, au delegat organizaţiilor internaţionale dreptul de prioritate de a selecta membri ai organelor judiciare supreme, Consiliul de Justiţie şi Comisia de Înalte Calificări a Judecătorilor.

În plus, Statele Unite controlează direct Agenţia Naţională pentru Prevenirea Corupţiei, Biroul Naţional Anticorupţie, Parchetul Specializat Anticorupţie şi Înalta Curte Anticorupţie. Toate acestea se fac sub nobilul pretext al eforturilor de revigorare împotriva corupţiei. Bine, dar unde sunt rezultatele? Corupţia înfloreşte ca niciodată.

Politica de dezrădăcinare a limbii şi culturii ruse şi de promovare a asimilaţiei continuă. Rada Supremă a generat un flux constant de facturi discriminatorii, iar legea cu privire la aşa-zişii indigeni a intrat deja în vigoare. Oamenii care se identifică ca ruşi şi doresc să-şi păstreze identitatea, limba şi cultura primesc semnalul că nu sunt căutaţi în Ucraina.

Conform legilor privind educaţia şi limba ucraineană ca limbă de stat, limba rusă nu-şi are locul în şcoli sau spaţii publice, nici măcar în magazinele obişnuite. Legea privind aşa-numita verificare a funcţionarilor şi epurarea gradului lor a creat o cale pentru a face faţă funcţionarilor publici nedoriţi.

După cum ştim, s-a afirmat deja astăzi că Ucraina intenţionează să-şi creeze propriile arme nucleare, iar acest lucru nu este doar laudă. Ucraina are tehnologii nucleare create în vremurile sovietice şi vehicule de livrare pentru astfel de arme, inclusiv avioane, precum şi rachete tactice de precizie Tochka-U, proiectate sovietic, cu o rază de acţiune de peste 100 de kilometri. Dar ei pot face mai mult; este doar o chestiune de timp. Ei au avut bazele pentru asta încă din epoca sovietică.

Cu alte cuvinte, dobândirea de arme nucleare tactice va fi mult mai uşoară pentru Ucraina decât pentru alte state pe care nu le voi menţiona aici, care efectuează astfel de cercetări, mai ales dacă Kievul primeşte sprijin tehnologic străin. Nici asta nu putem exclude.

Dacă Ucraina dobândeşte arme de distrugere în masă, situaţia din lume şi din Europa se va schimba drastic, mai ales pentru noi, pentru Rusia. Nu putem decât să reacţionăm la acest pericol real, cu atât mai mult cu cât, permiteţi-mi să repet, patronii occidentali ai Ucrainei o pot ajuta să dobândească aceste arme pentru a crea încă o ameninţare pentru ţara noastră. Vedem cât de persistent este pompat cu arme regimul de la Kiev. Din 2014, numai Statele Unite au cheltuit miliarde de dolari în acest scop, inclusiv aprovizionarea cu arme şi echipamente şi pregătirea specialiştilor. În ultimele luni, a existat un flux constant de arme occidentale către Ucraina, ostentativ, cu toată lumea urmărită. Consilierii străini supraveghează activităţile forţelor armate şi ale serviciilor speciale ale Ucrainei şi suntem bine conştienţi de acest lucru.

În ultimii ani, contingentele militare ale ţărilor NATO au fost prezente aproape constant pe teritoriul ucrainean sub pretextul exerciţiilor. Sistemul de control al trupelor ucrainene a fost deja integrat în NATO. Aceasta înseamnă că sediul NATO poate emite comenzi directe către forţele armate ucrainene, chiar şi către unităţile şi echipele lor separate.

Statele Unite şi NATO au început o dezvoltare obscure a teritoriului ucrainean ca teatru de potenţiale operaţiuni militare. Exerciţiile lor comune comune sunt evident anti-ruse. Numai anul trecut, au fost implicaţi peste 23.000 de soldaţi şi peste o mie de unităţi hardware.

A fost deja adoptată o lege care permite trupelor străine să vină în Ucraina în 2022 pentru a participa la exerciţii multinaţionale. De înţeles, acestea sunt în primul rând trupe NATO. Anul acesta, sunt planificate cel puţin zece dintre aceste exerciţii comune.

Evident, astfel de angajamente sunt concepute pentru a fi o acoperire pentru o formare rapidă a grupării militare NATO pe teritoriul ucrainean. Asta cu atât mai mult cu cât reţeaua de aerodromuri modernizată cu ajutorul SUA la Borispol, Ivano-Frankovsk, Chuguyev şi Odesa, ca să numim câteva, este capabilă să transfere unităţi ale armatei într-un timp foarte scurt. Spaţiul aerian al Ucrainei este deschis pentru zboruri ale aeronavelor strategice şi de recunoaştere ale SUA şi ale dronelor care efectuează supraveghere asupra teritoriului rus.

Voi adăuga că Centrul de Operaţiuni Maritime din Ochakov, construit de SUA, face posibilă sprijinirea activităţii navelor de război NATO, inclusiv utilizarea armelor de precizie, împotriva flotei ruse de la Marea Neagră şi a infrastructurii noastre de pe întreaga coastă a Mării Negre.

La un moment dat, Statele Unite intenţionau să construiască facilităţi similare şi în Crimeea, dar crimeenii şi locuitorii din Sevastopol au distrus aceste planuri. Ne vom aminti mereu de asta.

Aş dori să repet că astăzi un astfel de centru a fost deja desfăşurat în Ochakov. În secolul al XVIII-lea, soldaţii lui Alexandru Suvorov au luptat pentru acest oraş. Datorită curajului lor, a devenit parte a Rusiei. Tot în secolul al XVIII-lea, ţinuturilor litoralului Mării Negre, încorporate în Rusia ca urmare a războaielor cu Imperiul Otoman, au primit numele de Novorossiya (Noua Rusie). Acum se încearcă condamnarea acestor repere ale istoriei la uitare, alături de numele personalităţilor statale şi militare ale Imperiului Rus, fără eforturile cărora Ucraina modernă nu ar avea multe oraşe mari şi nici măcar acces la Marea Neagră.

În continuare, în special, articolul 17 din Constituţia Ucrainei prevede că desfăşurarea bazelor militare străine pe teritoriul său este ilegală. Cu toate acestea, după cum se dovedeşte, aceasta este doar o convenţionalitate care poate fi ocolită cu uşurinţă.

Ucraina găzduieşte misiuni de antrenament NATO care sunt, de fapt, baze militare străine. Tocmai au numit o bază o misiune şi au terminat cu ea.

Kievul a proclamat de mult un curs strategic pentru aderarea la NATO. Într-adevăr, fiecare ţară are dreptul de a-şi alege propriul sistem de securitate şi de a intra în alianţe militare. Nu ar fi nicio problemă cu asta, dacă nu ar fi un „dar”. Documentele internaţionale prevăd în mod expres principiul securităţii egale şi indivizibile, care include obligaţii de a nu întări propria securitate în detrimentul securităţii altor state. Acest lucru este afirmat în Carta OSCE pentru Securitate Europeană din 1999, adoptată la Istanbul şi în Declaraţia OSCE de la Astana din 2010.

Cu alte cuvinte, alegerea căilor de asigurare a securităţii nu ar trebui să reprezinte o ameninţare pentru alte state, în timp ce aderarea Ucrainei la NATO este o ameninţare directă la adresa securităţii Rusiei.

Permiteţi-mi să vă reamintesc că la summitul NATO de la Bucureşti din aprilie 2008, Statele Unite au promovat o decizie prin care Ucraina şi, apropo, Georgia vor deveni membre NATO. Mulţi aliaţi europeni ai Statelor Unite erau conştienţi de riscurile asociate cu această perspectivă deja atunci, dar au fost nevoiţi să suporte voinţa partenerului lor senior. Americanii le-au folosit pur şi simplu pentru a duce o politică clar anti-rusă.

Un număr de state membre NATO sunt încă foarte sceptice cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Primim semnale de la unele capitale europene care ne spun să nu ne facem griji, deoarece nu se va întâmpla literalmente peste noapte. De fapt, şi partenerii noştri din SUA spun acelaşi lucru. „Bine, atunci”, răspundem noi, „dacă nu se va întâmpla mâine, atunci se va întâmpla poimâine. Ce se schimbă din perspectivă istorică? Nimic."

În plus, suntem conştienţi de poziţia conducerii SUA şi de cuvintele conform cărora ostilităţile active din estul Ucrainei nu exclud posibilitatea ca această ţară să se alăture NATO dacă îndeplineşte criteriile NATO şi învinge corupţia.

În tot acest timp, ei încearcă să ne convingă din nou şi din nou că NATO este o alianţă iubitoare de pace şi pur defensivă, care nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia. Din nou, vor să ne credem pe cuvânt. Dar suntem bine conştienţi de valoarea reală a acestor cuvinte. În 1990, când s-a discutat despre unificarea Germaniei, Statele Unite au promis conducerii sovietice că jurisdicţia NATO sau prezenţa militară nu se vor extinde cu un centimetru spre est şi că unificarea Germaniei nu va duce la răspândirea organizaţiei militare a NATO la est. Acesta este un citat.

Au emis o mulţime de asigurări verbale, toate acestea s-au dovedit a fi fraze goale. Mai târziu, ei au început să ne asigure că aderarea la NATO a ţărilor din Europa Centrală şi de Est nu va face decât să îmbunătăţească relaţiile cu Moscova, să scutească aceste ţări de temerile cufundate în moştenirea lor istorică amară şi chiar să creeze o centură de ţări prietenoase faţă de Rusia. .

Cu toate acestea, s-a întâmplat exact opusul. Guvernele anumitor ţări est-europene, speculând rusofobie, şi-au adus complexele şi stereotipurile despre ameninţarea rusă Alianţei şi au insistat să construiască potenţialele de apărare colectivă şi să le desfăşoare în primul rând împotriva Rusiei. Mai rău, asta s-a întâmplat în anii 1990 şi începutul anilor 2000 când, datorită deschiderii şi bunăvoinţei noastre, relaţiile dintre Rusia şi Occident atinseseră un nivel înalt.

Mai mult, voi spune ceva ce nu am spus niciodată public, îl voi spune acum pentru prima dată. Când preşedintele american în exerciţiu Bill Clinton a vizitat Moscova în 2000, l-am întrebat cum s-ar simţi America în privinţa admiterii Rusiei în NATO.

Nu voi dezvălui toate detaliile acelei conversaţii, dar reacţia la întrebarea mea a fost, să spunem, destul de restrânsă, iar adevărata atitudine a americanilor faţă de această posibilitate poate fi văzută de fapt din paşii lor ulterioare cu privire la ţara noastră. Mă refer la sprijinul deschis pentru terorişti din Caucazul de Nord, nerespectarea cerinţelor şi preocupărilor noastre de securitate, extinderea continuă a NATO, retragerea din Tratatul ABM şi aşa mai departe. Se ridică întrebarea: de ce? Despre ce sunt toate acestea, care este scopul? Bine, nu vrei să ne vezi ca prieteni sau aliaţi, dar de ce să ne faci un duşman?

Poate exista un singur răspuns – nu este vorba despre regimul nostru politic sau ceva de genul acesta. Pur şi simplu nu au nevoie de o ţară mare şi independentă precum Rusia în jur. Acesta este răspunsul la toate întrebările. Aceasta este sursa politicii tradiţionale a Americii faţă de Rusia. De aici şi atitudinea faţă de toate propunerile noastre de securitate

Astăzi, o singură privire asupra hărţii este suficientă pentru a vedea în ce măsură ţările occidentale şi-au respectat promisiunea de a se abţine de la extinderea NATO spre est. Pur şi simplu au înşelat. Am văzut cinci valuri de expansiune NATO, unul după altul – Polonia, Cehia şi Ungaria au fost admise în 1999; Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia în 2004; Albania şi Croaţia în 2009; Muntenegru în 2017; şi Macedonia de Nord în 2020.

Drept urmare, Alianţa, infrastructura sa militară a ajuns la graniţele Rusiei. Aceasta este una dintre cauzele cheie ale crizei de securitate europeană; a avut cel mai negativ impact asupra întregului sistem de relaţii internaţionale şi a dus la pierderea încrederii reciproce.

Situaţia continuă să se deterioreze, inclusiv în zona strategică. Astfel, în România şi Polonia se stabilesc zone de poziţionare pentru rachete interceptoare, ca parte a proiectului SUA de creare a unui sistem global de apărare antirachetă. Este cunoscut faptul că lansatoarele desfăşurate acolo pot fi folosite pentru rachetele de croazieră Tomahawk – sisteme de lovitură ofensivă.

În plus, Statele Unite îşi dezvoltă rachetele standard 6 universale, care pot oferi apărare anti-aeriană şi antirachetă, precum şi ţinte de la sol şi de suprafaţă. Cu alte cuvinte, sistemul de apărare antirachetă pretins defensiv al SUA îşi dezvoltă şi îşi extinde noile capacităţi ofensive.

Informaţiile pe care le avem ne dau motive întemeiate să credem că aderarea Ucrainei la NATO şi desfăşurarea ulterioară a instalaţiilor NATO au fost deja decise şi este doar o chestiune de timp. Înţelegem clar că, având în vedere acest scenariu, nivelul ameninţărilor militare la adresa Rusiei va creşte dramatic, de câteva ori. Şi aş dori să subliniez în acest moment că riscul unei greve bruşte în ţara noastră se va înmulţi.

Voi explica că documentele americane de planificare strategică confirmă posibilitatea unui aşa-zis atac preventiv asupra sistemelor de rachete inamice. De asemenea, îl cunoaştem pe principalul adversar al Statelor Unite şi al NATO. Este Rusia. Documentele NATO declară oficial că ţara noastră este principala ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice. Ucraina va servi drept cap de pod avansat pentru o astfel de lovitură. Dacă strămoşii noştri ar auzi despre asta, probabil că pur şi simplu nu ar crede asta. Nici astăzi nu vrem să credem asta, dar este ceea ce este. Mi-aş dori ca oamenii din Rusia şi Ucraina să înţeleagă asta.

Multe aerodromuri ucrainene sunt situate nu departe de graniţele noastre. Aviaţia tactică a NATO desfăşurată acolo, inclusiv purtătoare de arme de precizie, va fi capabilă să lovească teritoriul nostru până la adâncimea liniei Volgograd-Kazan-Samara-Astrakhan. Desfăşurarea radarelor de recunoaştere pe teritoriul ucrainean va permite NATO să controleze strâns spaţiul aerian al Rusiei până la Urali.

În cele din urmă, după ce SUA au distrus Tratatul INF, Pentagonul a dezvoltat în mod deschis multe arme de atac terestre, inclusiv rachete balistice care sunt capabile să lovească ţinte la o distanţă de până la 5.500 km. Dacă sunt desfăşurate în Ucraina, astfel de sisteme vor putea atinge ţinte în întreaga parte europeană a Rusiei. Timpul de zbor al rachetelor de croazieră Tomahawk către Moscova va fi mai mic de 35 de minute; rachetele balistice de la Harkov vor dura şapte până la opt minute; şi arme de asalt hipersonice, patru până la cinci minute. Este ca un cuţit la gât. Nu am nicio îndoială că ei speră să ducă la îndeplinire aceste planuri, aşa cum au făcut de multe ori în trecut, extinzând NATO spre est, mutându-şi infrastructura militară la graniţele ruse şi ignorând complet preocupările, protestele şi avertismentele noastre. Scuzaţi-mă, dar pur şi simplu nu le-a păsat deloc de astfel de lucruri şi au făcut tot ce au considerat necesar.

Desigur, se vor comporta la fel şi în viitor, urmând un proverb binecunoscut: „Câinii latră, dar rulota merge mai departe”. Permiteţi-mi să spun imediat – nu acceptăm acest comportament şi nu îl vom accepta niciodată. Acestea fiind spuse, Rusia a susţinut întotdeauna rezolvarea celor mai complicate probleme prin mijloace politice şi diplomatice, la masa negocierilor.

Suntem foarte conştienţi de responsabilitatea noastră enormă când vine vorba de stabilitatea regională şi globală. În 2008, Rusia a lansat o iniţiativă de a încheia un Tratat de Securitate Europeană în baza căruia nici un stat euro-atlantic sau o organizaţie internaţională nu ar putea să-şi întărească securitatea în detrimentul securităţii altora. Cu toate acestea, propunerea noastră a fost respinsă imediat, sub pretextul că Rusiei nu ar trebui să i se permită să pună limite activităţilor NATO.

În plus, ne-a fost clar clar că numai membrii NATO pot avea garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic.

În decembrie anul trecut, am predat partenerilor noştri occidentali un proiect de tratat între Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii privind garanţiile de securitate, precum şi un proiect de acord privind măsurile de asigurare a securităţii Federaţiei Ruse şi a statelor membre NATO.

Statele Unite şi NATO au răspuns cu declaraţii generale. Existau şi în ele sâmburi de raţionalitate, dar se refereau la chestiuni de importanţă secundară şi totul părea o încercare de a scoate problema şi de a conduce discuţia în rătăcire.

Am răspuns în consecinţă şi am subliniat că suntem gata să urmăm calea negocierilor, cu condiţia, totuşi, ca toate problemele să fie considerate ca un pachet care include propunerile de bază ale Rusiei care conţin trei puncte cheie. În primul rând, pentru a preveni extinderea în continuare a NATO. În al doilea rând, ca Alianţa să se abţină de la desfăşurarea sistemelor de arme de asalt la graniţele Rusiei. Şi, în sfârşit, retrocedarea capacităţii şi infrastructurii militare a blocului în Europa la locul în care se aflau în 1997, când a fost semnat Actul fondator NATO-Rusia.

Aş dori să fiu clar şi direct: în circumstanţele actuale, când propunerile noastre pentru un dialog egal pe probleme fundamentale au rămas de fapt fără răspuns de către Statele Unite şi NATO, când nivelul ameninţărilor la adresa ţării noastre a crescut semnificativ, Rusia are toate dreptul de a răspunde pentru a-i asigura securitatea. Exact asta vom face.

În ceea ce priveşte starea de lucruri din Donbass, vedem că elitele aflate la guvernare de la Kiev nu încetează să-şi spună public nedorinţa de a respecta Pachetul de măsuri de la Minsk pentru soluţionarea conflictului şi nu sunt interesate de o soluţionare paşnică. Dimpotrivă, încearcă să orchestreze un blitzkrieg în Donbass, aşa cum a fost cazul în 2014 şi 2015. Ştim cu toţii cum s-au încheiat aceste scheme nesăbuite.

Între timp, aşa-zisa lume civilizată, a căreia colegii noştri occidentali s-au proclamat singurii reprezentanţi, preferă să nu vadă asta, de parcă această groază şi genocid, cu care se confruntă aproape 4 milioane de oameni, nu ar exista. Dar ele există şi numai pentru că aceşti oameni nu au fost de acord cu lovitura de stat susţinută de Occident din Ucraina din 2014 şi s-au opus tranziţiei către Neanderthal şi naţionalismul şi neonazismul agresiv, care au fost ridicate în Ucraina la rangul de politică naţională. Ei luptă pentru dreptul lor elementar de a trăi pe propriul pământ, de a-şi vorbi propria limbă şi de a-şi păstra cultura şi tradiţiile.

Totul a fost în zadar. Preşedinţii şi deputaţii Rada vin şi pleacă, dar în adâncul regimului agresiv şi naţionalist care a preluat puterea la Kiev rămâne neschimbat. Este în întregime un produs al loviturii de stat din 2014, iar cei care au pornit atunci pe calea violenţei, vărsării de sânge şi fărădelegii nu au recunoscut atunci şi nu recunosc acum nicio soluţie la problema Donbas, în afară de cea militară.

În acest sens, consider că este necesar să luăm o decizie de mult aşteptată şi să recunoaştem imediat independenţa şi suveranitatea Republicii Populare Doneţk şi Republicii Populare Lugansk.

Aş dori să solicit Adunării Federale a Federaţiei Ruse să susţină această decizie şi apoi să ratifice Tratatul de prietenie şi asistenţă reciprocă cu ambele republici. Aceste două documente vor fi întocmite şi semnate în scurt timp.

Vrem ca cei care au capturat şi continuă să deţină puterea la Kiev să oprească imediat ostilităţile. În caz contrar, responsabilitatea pentru posibila continuare a vărsării de sânge va reveni în întregime conştiinţei regimului aflat la conducerea Ucrainei.

Când anunţ deciziile luate astăzi, rămân încrezător în sprijinul cetăţenilor Rusiei şi al forţelor patriotice ale ţării.

Mulţumesc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici