După 6 ani, 11 septembrie cade într-o zi de marţi (VIDEO)

Locuitorii oraşului New York încearcă să comemoreze atentatele de la 11 septembrie în modul consacrat în ultimii şase ani, iar faptul că anul acesta data a căzut în ziua de marţi pentru prima dată din 2001 intensifică amintirile tragice ale evenimentului, relatează Reuters.

6 afișări
Imaginea articolului După 6 ani, 11 septembrie cade într-o zi de marţi (VIDEO)

După 6 ani, 11 septembrie cade într-o zi de marţi

Comemorarea tragediei de la 11 septembrie va avea, în toate oraşele americane, acelaşi impact emoţional care a cuprins mentalul colectiv american şi a dominat discursul politic american în ultimii şase ani, un impact care nu va dispărea prea curând, susţin analiştii.

Municipalitatea din New York va marca evenimentul aşa cum a făcut-o în ultimii şase ani, printr-o ceremonie solemnă în cursul căreia vor fi citite numele celor 2.750 de persoane nevinovate care au murit în atentatul de la World Trade Center.

"Cred că una dintre provocările pe care noi ca societate le avem este modul în care menţinem vie amintirea incidentului de la 11 septembrie şi transmiterea lecţiilor învăţate atunci pentru alte generaţii", a delarat, luni, primarul oraşului New York, Michael Bloomberg.

(vezi video)

Postul local de televiziune WABC a încercat să renunţe la tradiţia consacrată în ultimii ani de a citi numele victimelor atentatului, dar a revenit asupra decizie în faţa opoziţiei virulente a opiniei publice.

Bloomberg a încercat, de asemenea, să transfere ceremonia în alt loc deoarece Ground Zero, zona unde au fost amplasate turnurile gemene care formau World Tarde Center, este în prezent şantier de construcţii. Familiile victimelor au protestat însă faţă de decizia primăriei care le-a permis însă să aibă acces limitat în această zonă.

"Evenimentul a inhibat discursul politic", a declarat Doug Muzzio, profesor de afaceri publice în cadrul Colegiului Baruch din New York. "Acest fapt începe însă să se diminueze, dat atât timp cât va exista un război împotriva terorismului şi o politică a terorii, atentatele de la 11 septembrie vor fi simbolul acestora", a adăugat acesta.

"Această stare va persista şi în cursul acestui ciclu electoral", a precizat Muzzio.

Sintagma 9/11, creată după modelul american de a enumera luna înaintea datei, simbolizează întreaga experienţă asociată cu atentatele care au vizat World Trade Center, Pentagonul şi avionul care s-a prăbuşit pe un câmp din statul Pennsylvania.

Numărul total al victimelor este de 2.993, printre care şi cei 19 terorişti.

"Este genul de eveniment care nu se va diminua din punct de vedere emoţional până când toţi cei în viaţă în momentul producerii atentatelor nu vor muri", a declarat Lary Sabato, directorul Centrului de Politici din cadrul Universităţii Virginia.

"Va mai trece ceva timp. Abia în anii '60 s-a putut vorbi despre atacul de la Pearl Harbour în mod raţional, fără a folosi diferite epitete la adresa japonezilor", a declarat acesta, referindu-se la atacul asupra unei baze americane din Hawaii, din 7 decembrie 1941.

Atentatele de la 11 septembrie 2001 nu pot însă fi detaşate de mediul politic, în special în actualele împrejurări în care fostul primar al oraşului New York, Rudolph Giuliani, candidează la alegerile prezidenţiale din Statele Unite. El conduce detaşat în cursa internă a Partidului Republican, potrivit majorităţii sondajelor de opinie, graţie poziţiei ferme pe care a avut-o în ziua atentatului de la World Trade Center şi angajamentului asumat că va asigura securitatea ţării.

Mai multe asociaţii care reprezintă familiile victimelor atentatelor de la 11 septembrie s-au opus prezenţei lui Giualiani în cadrul ceremoniei comemorative de teamă că acesta ar putea profita de eveniment pentru a-şi promova aspiraţiile prezidenţiale. Giuliani va rosti însă un discurs aşa cum fusese planificat, dar consilierii săi au declarat că nu va politiza evenimentul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici