Economistul Jiri Rusnok, desemnat să formeze Guvernul în Cehia

Preşedintele ceh Milos Zeman l-a desemnat marţi pe ecomistul Jiri Rusnok, fost ministru social-democrat, la conducerea unui "Guvern de experţi", generând nemulţumirea coaliţiei în exerciţiu care vrea să fie reconfirmată.

94 afișări
Imaginea articolului Economistul Jiri Rusnok, desemnat să formeze Guvernul în Cehia

Economistul Jiri Rusnok (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din nefericire, preşedintele nu a calmat situaţia. Dimpotrivă, a provocat un tsunami", a constatat vicepreşedintele partidului de dreapta ODS, ministrul în exerciţiu al Industriei, Martin Kuba.

Rusnok, în vârstă de 52 de ani, trebuie să formeze Guvernul care, odată aprobat de şeful statului, va trebui supus în decurs de 30 de zile unui vot de încredere din partea deputaţilor. Această misiune se anunţă însă imposibilă.

"Acest Guvern nu are nicio şansă să fie aprobat de Camera inferioară şi să impună un buget pentru 2014", a declarat ministrul de Finanţe în exerciţiu, Miroslav Kalousek, vicepreşedintele partidului de dreapta TOP 09.

Actuala criză politică, deschisă de demisia Guvernului de centru dreapta al lui Petr Necas, după un scandal de corupţie şi abuz de putere ce a implicat o colaboratoare apropiată şi presupusă amantă a lui Necas, riscă să dureze mai multe luni.

Coaliţia în exerciţiu vrea o reconfirmare a Guvernului până la alegerile legislative prevăzute pentru mai 2014, având-o la conducere pe Mioslava Nemcova, vicepreşedinta partidului de dreapta ODS al lui Necas şi şefa Camerei inferioare.

Cu puţin timp înainte de desemnarea lui Rusnok, coaliţia l-a anunţat pe preşedintele Zeman că a strâns semnăturile a 101 deputaţi (din totalul de 200) în favoarea reconfimării Guvernului, respectiv majoritatea absolută necesară în Parlament pentru obţinerea învestiturii.

Desemnarea lui Rusnok nu este decât o "pierdere de timp", a afirmat Nemcova, exprimându-şi regretul că preşedintele nu a "respectat voinţa deputaţilor".

Rusnok a afirmat, la rândul său, în cursul unei ceremonii la Castelul din Praga, că Guvernul său va fi "format, apoi numit în cel mult 15 zile".

Licenţiat al Şcolii Superioare de Economie din Praga, Rusnok a ocupat în special posturile de ministru al Finanţelor (2001-2002) şi al Industriei şi Comerţului (2002-2003), în calitate de membru al partidului social-democrat CSSD între 1998 şi 2010.

Mai multe personalităţi apropiate de Milos Zeman şi de stânga sunt citate de presă ca fiind posibili membri în acest Guvern.

Printre ei se numără Martin Pecina, fost ministru de Interne şi fost deputat social-democrat, liderul sindicatului CMKOS Jaroslav Zavadil, un critic al Guvernului în exerciţiu, şi fostul diplomat Hynek Kmonicek, în prezent şeful secţiei de Afaceri Externe a preşedinţiei.

Constituţia permite trei tentative de formare a Guvernului înainte de organizarea alegerilor anticipate. Preşedintele desemnează premierul la încheierea primelor două tratative, iar după cea de-a treia misiunea îi revine preşedintelui Camerei inferioare.

"În cazul în care coaliţia îşi păstrează actuala majoritate (absolută) de 101 voturi, Zeman poate să îi ofere o şansă în cea de-a doua tentativă sau poate să reuşească în cea de-a treia, coordonată de şeful Camerei inferioare", a declarat analistul Jindrich Sidlo, pentru televiziunea CT 24.

Legea fundamentală nu fixează niciun termen pentru celelalte două tentative de formare a Guvernului.

Contrar unor declaraţii anterioare, coaliţia în exerciţiu refuză să urmeze opoziţia social-democrată (CSSD) şi comunistă (KSCM) în revendicările de organizare rapidă a alegerilor anticipate.

Potrivit sondajelor, CSSD ar fi marele favorit în cazul alegerilor anticipate.

Calea cea mai rapidă către un astfel de scrutin ar fi autodizolvarea Camerei inferioare. Dar pentru acest demers este necesară o majoritate calificată de 120 de voturi din totalul de 200. Această adunare ar putea eventual să organizeze acest vot la jumătatea lui iulie.

Principala misiune a Guvernului lui Rusnok va fi să pregătească bugetul pentru 2014, al cărui proiect trebuie depus în Camera inferioară înainte de 30 septembrie.

Acesta ar fi al treilea Guvern de tehnocraţi de la independenţa Cehiei, în 1993, după cel condus de fostul guvernator al băncii centrale Josef Tosovsky (1998) şi de cel al fostului şef al biroului de statistică Jan Fischer (2009-2010).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici