Elveţia prelungeşte restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari până în 2014

Accesul pe piaţa muncii din Elveţia va rămâne restricţionat cel puţin până la sfârşitul lui mai 2014 pentru bulgari şi români, după ce Consiliul federal (Guvernul elveţian) a confirmat miercuri prelungirea perioadei tranzitorii pentru cetăţenii acestor state.

663 afișări
Imaginea articolului Elveţia prelungeşte restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari până în 2014

Elveţia prelungeşte restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari până în 2014 (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Lucrătorii liber-profesionişti români şi bulgari vor beneficia complet de libera circulaţie începând de la 1 iunie 2011. Problema "falşilor liber-profesionişti" afectează însă lumea politică elveţiană de ceva vreme, relatează Le Matin, în ediţia online.

Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, încheiat în 1999, prevede posibilitatea de menţinere cu titlu temporar a restricţiilor naţionale pe piaţa muncii pentru maxim şapte ani. Prima prelungire, la care a recurs Elveţia, nu trebuie motivată.

În cazul unor perturbări grave sau al unor ameninţări cu perturbări grave pe piaţa muncii, Elveţia ar putea prelungi perioada tranzitorie cu încă doi ani, până în mai 2016.

Cererea de forţă de muncă bulgară şi română se manifestă în principal în sectorul serviciilor (76 la sută din autorizaţii) şi în agricultură (17 la sută).

La sfârşitul lui decembrie, 8.690 de cetăţeni bulgari şi români locuiau în Elveţia, ei reprezentând 0,8 la sută dintre cetăţenii europeni. Spre deosebire de sfârşitul lui 2009, numărul lor a crescut cu 17,5 la sută, respectiv 1.292 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici