Emigranţii ruşi din Spania cer protecţie după ce un pilot dezertor a fost împuşcat mortal

Emigranţii ruşi din Spania care critică Kremlinul au cerut marţi autorităţilor spaniole să îi protejeze mai bine, după ce un pilot rus care a dezertat în Ucraina a fost găsit împuşcat mortal într-un garaj dintr-un oraş de pe coasta mediteraneană a Spaniei, scrie Reuters.

1010 afișări
Imaginea articolului Emigranţii ruşi din Spania cer protecţie după ce un pilot dezertor a fost împuşcat mortal

Serviciul de spionaj militar ucrainean GUR a confirmat că pilotul Maxim Kuzminov, care a zburat în Ucraina cu elicopterul său Mi-8 în august anul trecut, a murit în Spania.

O sursă judiciară spaniolă a declarat pentru Reuters că poliţia este convinsă că Kuzminov este adevărata identitate a bărbatului găsit în urmă cu o săptămână ciuruit de gloanţe într-un garaj subteran din oraşul Villajoyosa, în sud-estul Spaniei, având un paşaport ucrainean pe un nume suspect de fals.

În primele comentarii ale Moscovei cu privire la acest caz de la apariţia ştirii despre crimă, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei a declarat că pilotul mort şi-a trădat ţara.

„Acest trădător şi criminal a devenit un cadavru moral chiar în momentul în care şi-a plănuit crima murdară şi teribilă”, a declarat Serghei Narîşkin, citat de agenţia de ştiri TASS.

Liderii occidentali spun că Rusia îi asasinează frecvent pe cei pe care îi consideră trădători în străinătate. Moscova spune că Occidentul nu a furnizat dovezi care să susţină astfel de afirmaţii.

Yulia Taran, şefa adjunctă a unui grup numit „Ruşii liberi în Spania”, a declarat că grupul a ajutat alţi dezertori ruşi în ultimii doi ani şi că este o practică obişnuită ca aceştia să îşi asume identităţi false „pentru a nu fi găsiţi de agenţii (preşedintelui Vladimir) Putin”.

„Cred că sunt foarte îngrijoraţi acum şi să sperăm că poliţia spaniolă şi serviciile secrete îşi fac bine treaba pentru a preveni” orice persecuţie suplimentară, a spus ea.

Steaguri ucrainene pot fi văzute pe multe balcoane din Villajoyosa, un oraş rezidenţial liniştit în apropiere de efervescenta staţiune turistică Benidorm. Refugiaţii ucraineni reprezintă o parte semnificativă a populaţiei oraşului, alături de emigranţii ruşi şi bulgari. Poliţia locală a declarat că nu a mai avut loc o crimă de ani de zile.

Etajele superioare ale clădirii rezidenţiale în care a fost ucis Kuzminov oferă o privelişte clară asupra plajei populare a oraşului. Până la 70% dintre rezidenţii clădirii sunt de origine est-europeană, a declarat pentru Reuters administratorul imobilului. Mai mulţi rezidenţi au declarat că este o zonă foarte liniştită şi că nu se aşteptau să se întâmple aşa ceva acolo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici