Convorbirea face parte din eforturile diplomatice ale lui Trump de a pune capăt războiului declanşat de invazia rusă din februarie 2022.
În timpul campaniei electorale, actualul preşedinte american promisese că va rezolva conflictul chiar din prima zi de mandat, însă până acum demersurile sale nu au adus rezultate concrete, transmite AFP.
Săptămâna trecută, delegaţii din Rusia şi Ucraina s-au întâlnit la Istanbul pentru primele negocieri directe din ultimii aproape trei ani. Discuţiile s-au încheiat însă fără un angajament de încetare a focului, iar atmosfera a fost tensionată. Ucraina a acuzat Moscova că a trimis o „delegaţie fictivă” formată din oficiali de rang inferior, fără putere reală de decizie.
După aceste negocieri, Trump a anunţat că va discuta telefonic cu preşedintele rus pentru a încerca să pună capăt „băii de sânge” din Ucraina, conflict care a distrus mari părţi ale ţării şi a strămutat milioane de oameni.
Preşedintele american a menţionat că va discuta şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu oficiali NATO, exprimându-şi speranţa că „va avea loc un armistiţiu şi că acest război foarte violent se va termina”.
De la preluarea mandatului în ianuarie 2025, Trump a subliniat în repetate rânduri dorinţa sa de a opri conflictul şi a susţinut recent apelurile pentru un armistiţiu necondiţionat de 30 de zile. Criticii săi remarcă însă că preşedintele american a pus presiune mai ales pe Ucraina şi s-a abţinut de la a-l critica pe Putin.
Duminică, liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei au avut o convorbire telefonică cu Trump, în care au discutat „despre necesitatea unei încetări necondiţionate a focului şi a abordării serioase a negocierilor de pace de către preşedintele Putin”, conform unui purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer. Liderii europeni au discutat şi despre posibile sancţiuni împotriva Rusiei dacă aceasta nu se implică serios în negocieri.
În aceeaşi zi, Zelenski s-a întâlnit cu vicepreşedintele american JD Vance la Vatican, după liturghia inaugurală a Papei Leo al XVI-lea. Potrivit preşedintelui ucrainean, cei doi au discutat despre negocierile de la Istanbul, despre necesitatea sancţiunilor împotriva Rusiei, despre comerţul bilateral, cooperarea în domeniul apărării şi despre un viitor schimb de prizonieri.