Emmanuel Macron spune că premierul australian l-a minţit în privinţa parteneriatului AUKUS

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat, luni, că premierul australian, Scott Morrison, l-a minţit în legătură cu semnarea parteneriatului între Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), informează BBC News.

926 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron spune că premierul australian l-a minţit în privinţa parteneriatului AUKUS

Emmanuel Macron spune că premierul australian l-a minţit în privinţa parteneriatului AUKUS

Întrebat dacă se gândeşte că Scott Morrison nu i-a spus adevărul, Emmanuel Macron a răspuns: "Nu cred, ştiu acest lucru".

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Scott Morrison la summitul G20 şi, anterior, vorbise cu el prin telefon. "Vom vedea ce va face. Eu am mult respect pentru Australia, am mult respect şi prietenie pentru poporul australian. Şi eu spun că dacă noi avem respect, ei trebuie să spună adevărul şi trebuie să se comporte în conformitate cu această valoare", a subliniat Emmanuel Macron.

În replică, Scott Morrison a declarat că nu l-a minţit pe Emmanuel Macron, precizând că îl anuntase că Australia nu mai voia submarine convenţionale. Nu este clar când Scott Morrison i-a spus acest lucru lui Emmanuel Macron.

Guvernul de la Canberra trebuie să formuleze propuneri "concrete" pentru remedierea relaţiilor cu Franţa, afectate de semnarea parteneriatului între Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), i-a transmis săptămâna trecută preşedintele Emmanuel Macron premierului australian, Scott Morrison. "Decizia unilaterală a Australiei de a reduce parteneriatul strategic franco-australian prin oprirea programului submarinelor de clasă oceanică în favoarea unui proiect care urmează să fie detaliat a întrerupt relaţia de încredere dintre cele două ţări", i-a spus Emmanuel Macron premierului australian, în cursul unei convorbiri telefonice care a avut loc joi, potrivit cotidianului Le Parisien.

"Acum, cea mai mare atenţie va fi acordată situaţiei firmelor franceze şi partenerilor acestora, inclusiv australieni, afectaţi de această decizie. Este sarcina Guvernului Australiei să propună acţiuni concrete conforme cu voinţa liderilor australieni în scopul redefinirii bazelor relaţiilor bilaterale şi continuării acţiunilor comune în zona Indo-Pacifică", a subliniat Emmanuel Macron, potrivit Palatului Élysée.

Administraţia Emmanuel Macron a decis, pe 6 octombrie, retrimiterea ambasadorului la Canberra, după ce fusese rechemat pentru consultări din cauza parteneriatului strategic semnat de Australia cu Marea Britanie şi SUA (AUKUS), în urma căruia Franţa a pierdut un contract privind livrarea de submarine. Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat recent un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze.

În contextul crizei, preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ulterior, după o conversaţie cu preşedintele SUA, Joseph Biden, Emmanuel Macron a decis retrimiterea ambasadorului la Washington şi reluarea cooperării. Joseph Biden i-a oferit asigurări lui Emmanuel Macron privind menţinerea angajamentelor Statelor Unite faţă de aliaţii europeni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici