Este oficial război NATO-Rusia? Forţele speciale britanice SAS au fost prezente în Ucraina

Documentele scurse de la Pentagon atestă că un număr de 50 de militari din forţele speciale britanice au activat în Ucraina, în februarie şi martie 2023.

4135 afișări
Imaginea articolului Este oficial război NATO-Rusia? Forţele speciale britanice SAS au fost prezente în Ucraina

Sursa Foto - Activision

Scurgeri de documente militare americane indică faptul că Regatul Unit a desfăşurat până la 50 de militari din cadrul forţelor speciale în Ucraina. 

Documentele sugerează că mai mult de jumătate din personalul forţelor speciale occidentale ce a fost prezent în Ucraina, între februarie şi martie 2023, ar fi putut fi britanic.

Nu este clar în ce activităţi ar fi putut fi angajate forţele speciale sau dacă numărul personalului a fost menţinut la acest nivel.

Forţele militare de elită din Regatul Unit, ale căror activităţi sunt în mod normal învăluite în secret, cuprind mai multe unităţi, inclusiv Serviciul Aerien Special (SAS).

Guvernul Regatului Unit nu a dezvăluit de la începutul războiului că forţele speciale au fost active în Ucraina.

Înainte de invazia Rusiei, în iunie 2021, ambasada Marii Britanii la Kiev a declarat că forţele sale speciale au desfăşurat activităţi de antrenament cu forţele ucrainene.

În ultimele zile, documentele, care circulă acum pe reţelele de socializare şi pe forumurile de discuţii online, au generat o serie de reportaje media despre evaluările armatei şi serviciilor de informaţii americane, în primul rând despre războiul din Ucraina.

Deşi unele dintre fişierele partajate online par să fi fost editate,  New York Times a raportat că oficialii americani recunosc că multe dintre documente sunt autentice şi au fost iniţial partajate online fără modificări.

The Guardian a analizat o parte din documentele scurse, care conţin fotografii cu cel puţin două „actualizări zilnice” referitoare la invazia Rusiei în Ucraina. Marcajele de pe documente sugerează că acestea au fost pregătite pentru înalţi oficiali ai apărării din SUA.

 

Potrivit dosarelor, oficialii americani au evaluat la acea vreme că dintre cele 97 de forţe speciale din ţările NATO care activează în Ucraina, 50 erau britanici. Acesta este considerabil mai mare decât numărul din SUA (14), probabil de la CIA, şi Franţa (15) - Comandamentul forţelor speciale ale armatei franceze. 

Forţele speciale ale Regatului Unit includ SAS, Special Boat Service, Regimentul Special de Recunoaştere, precum şi alte câteva unităţi militare secrete, cum ar fi  UKSF. 

Unităţile, care desfăşoară operaţiuni sub acoperire, precum şi operaţiuni ascunse de supraveghere şi recunoaştere, sunt cele mai secrete organizaţii ale armatei britanice.

Spre deosebire de serviciile de informaţii, forţele speciale nu sunt supuse supravegherii parlamentare, potrivit The Guardian

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici