Experţi ONU, în Yemen pentru anchetarea unui transport de armament provenind din Iran

Experţi din cadrul Comitetului ONU pentru Sancţiuni, aflaţi în Yemen la solicitarea acestei ţări, au inspectat duminică, la Aden (sud), un vapor încărcat cu armament, interceptat în largul coastelor acestei ţări şi care venea din Iran, a anunţat agenţia oficială Saba.

266 afișări
Imaginea articolului Experţi ONU, în Yemen pentru anchetarea unui transport de armament provenind din Iran

Experţi ONU, în Yemen pentru anchetarea unui transport de armament provenind din Iran (Imagine: Andreea Balaurea/ Arhiva Mediafax Foto)

Membrii delegaţiei ONU au constat, în prezenţa unui oficial de rang înalt din cadrul armatei yemenite, generalul Nasser al-Taheri, că la bordul navei se aflau, între altele, rachete de tip sol-aer, rachete de tip Katiuşa, explozivi, muniţie şi sisteme de supraveghere, a adăugat agenţia.

Potrivit Saba, vaporul, interceptat cu ajutorul Marinei americane în Marea Oman, la 23 ianuarie, venea din Iran. Însă Teheranul a "dezminţit categoric".

"Guvernul Yemenului a cerut Comitetului pentru Sancţiuni să efectueze o anchetă aprofundată", declara la 7 februarie emisarul ONU în Yemen Jamal Benomar. Experţi din cadrul Comitetului "vor stabili faptele, de unde venea transportul şi cine erau destinatarii", adăuga el.

"Este clar că o navă a fost imobilizată în apele yemenite şi că la bord se afla armament perfecţionat, inclusiv rachete de tip sol-aer", mai spunea Benomar.

O rezoluţie ONU adoptată în 2007 interzice Iranului să exporte armament, sub pedeapsa aplicării de sancţiuni.

Potrivit unei surse din domeniul securităţii yemenite, armamentul era destinat rebelilor zaidiţi (o aripă a şiismului) care deţin controlul asupra proviniciei Saada (nord). Ei urmează să participe la un viitor dialog la nivel naţional prevăzut să înceapă la 18 martie, în cadrul acordului de tranziţie care a permis plecarea de la putere a fostului preşedinte contestat Ali Abdallah Saleh.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici