FAZ: Noua Comunitate Politică Europeană nu este "inutilă", dar trebuie să îşi demonstreze relevanţa

Noua Comunitate Politică Europeană (CPE), lansată prin reuniunea de la Praga, nu este "inutilă", reflectând, prin izolarea Rusiei, realitatea actuală, dar structura politică trebuie să îşi demonstreze relevanţa, comentează publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

275 afișări
Imaginea articolului FAZ: Noua Comunitate Politică Europeană nu este "inutilă", dar trebuie să îşi demonstreze relevanţa

"Au fost lansate multe argumente împotriva Comunităţii Politice Europene fondate la Praga, iar în ultimele zile au fost auzite toate: că noul format este nivelul-limită pentru naţiunile care nu reuşesc să adere la Uniunea Europeană, că există alte instituţii paneuropene precum Consiliul Europei, că nu se va dezvolta dacă nu va avea o structură formală. Există ceva în această argumentaţie, iar aspectele istorice nu sunt favorabile: Uniunea Europeană şi NATO s-au impus ca factori de reglementare în Europa", afirmă jurnalistul Nikolas Busse, într-un editorial publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Cu toate acestea, summitul de la Praga, la care au fost reprezentate 44 de state, nu a fost un eveniment inutil. Sunt multe teme pentru întreaga Europă, nu doar din cauza războiului. Nu este nimic rău ca toate ţările democratice (sau pseudo-democratice) să încerce să ajungă la poziţii comune. Actualul format a fost conceput intenţionat pentru a izola Rusia, dar aceasta nu este o distorsionare a realităţii politice de pe continent. Vladimir Putin are acum doar Belarusul ca aliat. Noua Comunitate a fost ideea preşedintelui francez Emmanuel Macron, care gândeşte mai strategic decât mulţi politicieni de la Berlin. Ar fi un progres dacă noua Comunitate Politică Europeană ar căpăta o relevanţă mai mare decât Uniunea pentru zona Mediterană a predecesorului său Nicolas Sarkozy, care a avut o existenţă obscură", subliniază editorialistul publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici