Fidel Castro oferă exemplul României pentru a critica capitalismul şi societatea de consum

Fidel Castro a criticat vineri, într-un articol apărut în publicaţia Granma, sistemul capitalist şi "accesul facil la bunuri de consum", dând ca exemplu în acest sens situaţia României.

25 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro oferă exemplul României pentru a critica capitalismul şi societatea de consum

Fidel Castro oferă exemplul României pentru a critica capitalism şi societatea de consum

Luând exemplul României şi trecând în revistă noii miliardari din fostul stat socialist, Castro, care s-a retras de la putere în februarie, subliniază că "existau acolo teoreticieni privind accesul uşor la bunuri de consum, aşa cum există şi în Cuba".

"Ochii şi urechile imperialiştilor erau atenţi la aceste vise", adaugă Fidel Castro, în contextul în care fratele său Raul tocmai a ridicat interdicţiile ce vizau mai multe produse, de genul calculatoarelor, telefoanelor mobile, DVD-urilor şi electrocasnicelor.

"Cei care se dedică unui cult al egoismului fără nicio restricţie din partea statului, pe care îl consideră factor perturbator, nu vor construi niciodată o operă socială solidă şi durabilă", adaugă liderul cubanez, în opinia căruia opera socială "nu poate fi decât fructul educaţiei şi al conştiinţei".

Un critic vehement al societăţii de consum, Fidel Castro a subliniat totuşi că nu este ostil calculatoarelor, subliniind că el a avut ideea înfiinţării "cluburilor informatice" din Cuba şi a unei universităţi de profil care formează experţi în domeniu.

"Dacă imperiul american ar fi preluat din nou controlul asupra Cubei, nu ar fi rămas nimic din şcolile superioare create prin revoluţie", scrie Castro.

"Majoritatea tinerilor ar fi tăiat trestie de zahăr" în loc să meargă la universităţi, adaugă fostul lider cubanez, în vârstă de 81 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici