Filipine condamnă afirmaţiile "iresponsabile şi nerespectuoase" ale Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. Tensiunile se pot amplifica

Ministrul filipinez de Externe a condamnat, sâmbătă, afirmaţiile "iresponsabile şi nerespectuoase" ale Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, despre preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, avertizând că tensiunile se pot amplifica, relatează agenţia Reuters.

840 afișări
Imaginea articolului Filipine condamnă afirmaţiile "iresponsabile şi nerespectuoase" ale Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.  Tensiunile se pot amplifica

Filipine condamnă afirmaţiile "iresponsabile şi nerespectuoase" ale Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. Tensiunile se pot amplifica

Zeid Ra'ad al-Hussein, a declarat vineri că preşedintele filipinez Rodrigo Duterte are nevoie de o evaluare psihiatrică, având în vedere declaraţiile recente ale acestuia despre anumiţi apărători ai drepturilor omului.

"Statul Filipine adoptă o poziţie fermă faţă de comentariile iresponsabile şi lipsite de respect ale Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, care au avut un impact nefavorabil faţă de preşedintele Republicii Filipine. Statul Filipine se declară deranjat de maniera în care un oficial de rang înalt al ONU în domeniul drepturilor omului îşi depăşeşte atribuţiile mandatului şi îi insultă pe conducătorii unor state membre, fără a le acorda mai întâi dreptul la un proces corect. Acest fapt ar putea constitui un precedent periculos pe care Consiliul de Securitate ar trebui să îl abordeze imediat, în caz contrar alte state membre ar putea deveni victime în faţa celor care încearcă să politizeze drepturile omului şi să le utilizeze ca pe o armă pentru a submina guverne legitime", a spus ministrul filipinez de Externe, Alan Peter Cayetano.

Purtătorul de cuvânt al lui Rodrigo Duterte a transmis că declaraţiile făcute de către Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului reprezintă un afront la adresa suveranităţii statului Filipine.

"Sper că, deşi nu aveţi acelaşi sistem democratic în ţara dumneavoastră de origine, Iordania, veţi respecta tipul de democraţie pe care îl avem în Filipine", a fost mesajul transmis de către Harry Roque către Zeid Ra'ad al-Hussein.

Recent, preşedintele filipinez a spus că membrii Tribunalului Penal Internaţional sunt "proşti şi răi", iar Agnes Callamard, raportor ONU pentru drepturile omului, a fost catalogată drept "subţire" şi "subnutrită". În plus, Rodrigo Duterte a lansat avertismentul: "Nu vă puneţi cu mine".

La 8 februarie, procurorul-şef al Tribunalului Penal Internaţional (TPI) a demarat procedurile în privinţa unor acuzaţii de crime împotriva umanităţii care ar fi fost comise de către regimul din Filipine. TPI va analiza "presupusele crime comise începând din 1 iulie 2016, în contextul campaniei de <<război contra drogurilor>> lansată de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte".

Rodrigo Duterte a respins acuzaţiile potrivit cărora a ordonat poliţiei să omoare suspecţii de trafic de droguri şi a pus la îndoială jurisdicţia Tribunalului pentru a-l pune sub acuzare.

Peste 3.900 de filipinezi şi-au pierdut viaţa în urma războiului antidrog declanşat de Duterte, însă autorităţile afirmă că în cele mai multe cazuri a fost vorba de acţiuni de autoapărare ale forţelor de securitate după ce suspecţi înarmaţi s-au opus arestării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici