Finalul agentului secret care a descifrat cifrurile naziste

După război, Rena Stewart, care a murit la vârsta de 100 de ani, şi-a început cariera de jurnalistă la BBC în epoca în care „bărbatul responsabil credea că femeile sunt nişte gunoaie”.

3320 afișări
Imaginea articolului Finalul agentului secret care a descifrat cifrurile naziste

Rena Robertson Stewart, fost ofiţer britanic de informaţii, a murit la Londra - pe 11 noiembrie, la vârsta de 100 de ani. Ea a jucat un rol-cheie la Bletchley Park, cunoscut şi sub numele de Staţia X, în descifrarea codurilor şi a mesajelor criptate ale naziştilor.

În septembrie 1939, de îndată ce Marea Britanie a declarat război Germaniei, au început să fie recrutaţi tineri de la universităţile din Cambridge şi Oxford.

Pentru a creşte numărul şi, prin urmare, productivitatea unităţii de criptoanaliză a Regatului Unit, în 1941, publicaţia The Daily Telegraph a fost solicitată să organizeze un concurs de cuvinte încrucişate. Ccei mai promiţători participanţi au fost contactaţi în mare secret cu ofertă pentru „un anumit loc de muncă care ar fi contribuit la efortul de război”.

Stewart a studiat franceza şi germana la Universitatea St Andrews, înainte de a se alătura Serviciului Teritorial Auxiliar, echivalentul feminin al armatei britanice. La începutul anului 1944, ea a fost trimisă la Bletchley Park.

Cunoştinţele ei de germană au determinat-o să lucreze într-o mică subsecţiune a Şcolii Guvernamentale de Coduri şi Cifre, unde mesajele descifrate ale armatei germane şi ale forţelor aeriene au fost colectate.

Stewart şi cei doi colegi ai săi au trebuit să-şi dea seama ce era în golurile mesajelor care nu fuseseră complet interceptate sau descifrate. Ea a fost cea care a descifrat numeroase mesaje secrete de la feldmareşalul Albert von Kesselring care, cu forţele aliate apropiindu-se de Rin, tocmai îşi asumase rolul de comandant şef pe frontul de vest.

La sfârşitul războiului, Rena Stewart a fost trimisă să lucreze în Germania la Centrul de interogatori detaliate al serviciilor combinate din Bad Nenndorf, lângă Hanovra, pentru a asista la interogatorii ofiţerilor de informaţii germani capturaţi. Rolul ei a fost să transcrie interogatoriile în engleză, dar cel mai memorabil moment a fost când ea şi un coleg au primit voinţa lui Hitler de a traduce.

Carieră ca jurnalist BBC

După ce a ajuns la gradul de sergent, Rena Stewart a părăsit armata britanică în 1947, pentru a se alătura serviciului german al BBC. Stewart a tradus lucrări de Ibsen şi Shakespeare, pentru a fi transmise în Germania ocupată de aliaţi.

Dar intenţia ei a fost întotdeauna să devină jurnalist şi, când Serviciul de Monitorizare al BBC, cu sediul în Caversham Park, Berkshire, i-a oferit un loc pentru a asculta serviciul în limba engleză de la Radio Moscova, ea a acceptat şi a rămas acolo timp de 10 ani.

Serviciul de Monitorizare al BBC a transmis, de asemenea, informaţii guvernului britanic şi a avut un acord de schimb cu Serviciul de Informaţii pentru Transmisii Externe al CIA, care avea un birou la primul etaj al Parcului Caversham.

În timp ce lucra la Serviciul de Monitorizare, Stewart a fost respinsă în mod repetat pentru un loc de muncă în redacţia BBC World Service de la Bush House din Londra, dar în cele din urmă a reuşit să obţină un loc de muncă ca editor.

A descoperit imediat că nu este o meserie pentru femei şi că „omul responsabil de redacţie credea că femeile sunt nişte gunoi”. Totuşi, a mers cu încăpăţânare înainte şi a fost promovată redactor-şef.

Odată ce a obţinut acel loc de muncă, şi-a asigurat promovări succesive în funcţia de redactor principal, responsabil cu ture individuale, devenind prima femeie care a ajuns la acel rang în BBC World Service. S-a retras de la BBC în 1983.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici