Fiscul din Lituania caută evazioniştii pe Google

Fiscul din Lituania a reuşit să identifice peste 100 de persoane are nu plăteau taxe pentru proprietăţi deţinute în capitala Vilnius după ce a folosit imagini disponibile prin serviciul Google Street View.

383 afișări
Imaginea articolului Fiscul din Lituania caută evazioniştii pe Google

Fiscul din Lituania caută evazioniştii pe Google (Imagine: Google Street View)

Unele state europene au acuzat Google că încalcă dreptul oamenilor la viaţă privată, însă în Vilnius trecerea maşinilor Google Street View a pus la dispoziţia autorităţilor un nou instrument pentru descoperirea celor ce nu-şi plătesc taxele, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Inspectorii din Vilnius au petrecut mai multe luni căutând imagini despre active nedeclarate pentru impozitare.

"Am fost foarte impresionaţi. Ne-am dat seama că putem face mai mult şi într-un timp mai scurt", a declarat şeful autorităţii pentru taxe, Modestas Kaseliauskas.

Au fost identificate deja peste 100 de persoane care au de plătit taxe, după ce au fost comparate imaginile din Street View a circa 500 de proprietăţi cu registrele statului, în căutarea de costrucţii nedeclarate.

Două cazuri recente, în care au fost folosite imagine disponibile prin serviciul Google, au adus statului taxe şi penalităţi totalizând 130.000 de dolari.

Guvernele din Europa, tot mai strâmtorate financiar, încearcă să combată evaziunea prin măsuri neconvenţionale, variind de la supravegherea aeriană la aplicaţii pentru iPhone care permit populaţiei să trimită notificări despre cei pe care îi suspectează că nu-şi plătesc taxele.

Street View permite autorităţilor din Lituania să afle informaţii care altfel ar fi putut fi scăpate. Imaginile Google sunt mai ieftine şi mai bune decât cele aeriene, care nu sunt suficient de clare pentru a fi utilizate în investigaţii, noteză Wall Street Journal.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici