Florenţa interzice închirierile pe termen scurt în centrul istoric al oraşului prin platofrme precum Airbnb

Florenţa, una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Italia, a interzis noi închirieri de locuinţe pe termen scurt pe platforme precum Airbnb în centrul său istoric, în cea mai recentă măsură luată de o autoritate locală pentru a încerca să elibereze mai multe locuinţe pentru localnici.

225 afișări
Imaginea articolului Florenţa interzice închirierile pe termen scurt în centrul istoric al oraşului prin platofrme precum Airbnb

Florenţa interzice închirierile pe termen scurt în centrul istoric al oraşului prin platofrme precum Airbnb

Normele, aprobate de oraşul toscan la sfârşitul zilei de luni, oferă, de asemenea, trei ani de scutiri de taxe proprietarilor care închiriază pe termen scurt, dacă aceştia trec la contracte de închiriere obişnuite.
 
Primarul Florenţei, Dario Nardella, a declarat că oraşul a decis să acţioneze la nivel local deoarece planurile guvernului de a reglementa acest sector au fost dezamăgitoare.
 
"În 2016 aveam puţin sub 6.000 de apartamente listate pe Airbnb, astăzi avem aproape 14.378", a spus el, precizând că, în acest timp, costul mediu al chiriilor rezidenţiale lunare obişnuite a sărit cu 42%.
 
Anul acesta, preţurile au crescut cu 15,1%, a precizat Nardella.
 
"Cei 40.000 de florentini care locuiesc în centru se plâng că se trezesc, dintr-o dată, locuind în apartamente-hotel", a adăugat el. Nardella este membru al Partidului Democrat de centru-stânga, parte a opoziţiei la nivel naţional.
 
Ca şi în alte ţări europene, un amestec de factori precum salarii mici, penurie de proprietăţi, închirieri de vacanţe pe termen scurt şi inflaţie ridicată au alimentat o criză a locuinţelor în Italia, persoanele cu venituri mici şi studenţii fiind deosebit de afectaţi.
 
Marco Stella, coordonatorul regional al partidului Forza Italia, care face parte din coaliţia de dreapta aflată la guvernare, a declarat că va face apel la tribunalul administrativ împotriva măsurii luate de Florenţa, relatează Reuters.
 
Lorenzo Fagnoni, preşedintele Property Managers Italia, o asociaţie a întreprinzătorilor de închirieri turistice, a declarat că regulile sunt "o alegere complet greşită care contravine liberalismului pieţei".
 
Guvernul central lucrează la un proiect de lege care, potrivit presei, ar urma să impună un sejur minim de două nopţi în proprietăţile din centrele istorice ale oraşelor şi din municipalităţile cu o densitate mare de turişti.
 
Fiecare proprietate rezidenţială închiriată turiştilor ar avea nevoie de un cod naţional de identificare pentru a ajuta la urmărirea şi reglementarea închirierilor. Cei care nu se conformează ar risca o sancţiune de până la 5.000 de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici