Fondatorul Wikileaks va afla astăzi dacă poate face apel împotriva extrădării. Riscă să facă până la 175 de ani de închisoare în Statele Unite

  • Fondatorul Wikileaks va afla astăzi dacă poate face apel împotriva extrădării în SUA
  • Washingtonul vrea ca Julian Assange să fie judecat pentru publicarea de către WikiLeaks în 2010 a unor documente militare clasificate
  • Dacă va fi extrdădat, Assange riscă o condamnare de 175 de ani de închisoare
312 afișări
Imaginea articolului Fondatorul Wikileaks va afla astăzi dacă poate face apel împotriva extrădării. Riscă să facă până la 175 de ani de închisoare în Statele Unite

Sursa foto: MediafaxFoto

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va afla astăzi dacă poate face apel la Curtea Supremă a Marii Britanii împotriva unei hotărâri a Înaltei Curţi conform căreia el ar putea fi extrădat în Statele Unite.

Înalta Curte a anulat, pe 10 decembrie, o hotărâre anterioară a unei curţi britanice, potrivit căreia ar constitui un act opresiv extrădarea australianului în vârstă de 50 de ani pentru a fi judecat de sistemul de justiţie din SUA, din cauza sănătăţii sale mintale precare şi a riscului ridicat de sinucidere pe care îl prezintă.

Curtea va decide acum dacă îi va accepta lui Assange apelul, care se confruntă cu 18 capete de acuzare pentru că a distribuit 500.000 de documente militare clasificate pe WikiLeaks în 2010. Acele dosare secrete conţineau informaţii despre misiunile SUA din teatrele de operaţiuni localizate în Afganistan şi Irak.

Dacă va fi extrădat, riscă o condamnare de 175 de ani de închisoare în SUA.

Nathan Fuller, directorul Fundaţiei Curaj şi un susţinător convins al fondatorului WikiLeaks , a declarat: „În timp ce administraţia Biden condamnă adeversarii SUA că nu respectă libertatea presei, uită cât de ipocriţi sunt în acest caz. Închiderea lui Julian Assange pentru că a dezvăluit adevărul despre războaiele SUA este o insultă la adresa tuturor celor care luptă pentru pace şi drepturile omului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici