Fost premier pakistanez şi soţia sa, condamnaţi la 14 ani de închisoare pentru mită

Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan şi soţia sa Bushra Khan au fost condamnaţi la câte 14 ani de închisoare într-un caz legat de vânzarea ilegală de cadouri de stat, a anunţat miercuri partidul său, citat de Reuters.

131 afișări
Imaginea articolului Fost premier pakistanez şi soţia sa, condamnaţi la 14 ani de închisoare pentru mită

Fost premier pakistanez şi soţia sa, condamnaţi la 14 ani de închisoare pentru mită

Decizia instanţei prevede, de asemenea, o interdicţie de 10 ani de a ocupa funcţii publice, a declarat partidul lui Imran Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), conform Reuters. Bushra Khan, cunoscută sub numele de Bushra Bibi, a fost arestată la scurt timp după sentinţă, a precizat PTI.

Condamnarea de către o instanţă anti-corupţie din Islamabad vine la o zi după ce Khan a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare într-un alt caz în care a fost condamnat pentru dezvăluirea de secrete de stat şi cu o săptămână înainte de alegerile naţionale.

„O altă zi tristă în istoria sistemului nostru judiciar, care este în curs de dezmembrare”, a declarat echipa de presă a lui Khan, negând acuzaţiile. „Nu este permisă nicio interogare încrucişată, nu se încheie niciun argument final şi decizia apare ca un proces predeterminat în joc", a spus aceasta, adăugând: „Această decizie ridicolă va fi, de asemenea, contestată”.

O altă condamnare în trecut

Khan a mai fost condamnat la trei ani de închisoare în august de către o altă instanţă pentru vânzarea de cadouri în valoare de peste 140 de milioane de rupii aflate în posesia statului şi primite în timpul mandatului său de premier din 2018-2022.

Decizia instanţei date miercuri a fost legată de aceeaşi chestiune, dar a urmat unei anchete a principalului organism anti-corupţie al ţării, National Accountability Bureau (NAB), care a acuzat-o şi pe soţia sa în acest caz.

Radiodifuzorul local Geo News a relatat că verdictul a fost însoţit şi de o amendă consistentă.

Sentinţa anterioară de trei ani a lui Khan a fost ulterior suspendată, dar Khan rămâne în spatele gratiilor în legătură cu alte cazuri. El a declarat că a cumpărat în mod legal cadourile de stat.

Oficialii guvernamentali au afirmat că asistenţii lui Khan au vândut cadourile în Dubai.

Condamnarea anterioară a lui Khan a dus la o interdicţie de cinci ani de a ocupa o funcţie publică, ceea ce îl exclude pe bărbatul de 71 de ani de la viitoarele alegeri din 8 februarie. Cu toate acestea, verdictul de miercuri înseamnă că nu va putea ocupa o funcţie până la vârsta de 81 de ani.

În timp ce Khan a fost găsit vinovat în două cazuri separate, aceasta este prima condamnare pentru soţia sa Bushra. Cei doi s-au căsătorit în 2018, cu câteva luni înainte ca Khan să deţină pentru prima dată în funcţia de premier. A fost a treia căsătorie a lui Khan, după două divorţuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici