Fostă jurnalistă BBC, găsită moartă în incinta aeroportului din Istanbul

O fostă jurnalistă BBC a fostă găsită moartă într-o toaletă a aeroportului Ataturk din Istanbul, circumstanţele decesului său fiind neclare, potrivit presei locale, citate de publicaţia The Guardian.

5496 afișări
Imaginea articolului Fostă jurnalistă BBC, găsită moartă în incinta aeroportului din Istanbul

Jacky Sutton, fostă jurnalistă BBC, găsită moartă în incinta aeroportului din Istanbul (Imagine: Facebook)

Ministerul britanic de Extrerne a confirmat că Jacqueline Sutton, în vârstă de 50 de ani, a murit în aeroportul din Istanbul.

Ea călătorea spre oraşul irakian Irbil şi avea o escală în Turcia, potrivit ziarului turc Hurriyet.

Nu este clar modul în care aceasta a murit, însă, potrivit presei locale, este posibil ca ea să îşi fi luat viaţa după ce a pierdut un avion de legătură, deşi colegii ei spun că acest lucru este puţin probabil.

Colega sa, jurnalista Rebecca Cooke, a solicitat o anchetă internaţională. "Este necesară o anchetă internaţională, nu doar una locală", a declarat ea pentru Press Association.

Victima a ocupat numeroase poziţii de-a lungul anilor în cadrul organizaţiilor umanitare şi ONU, şi a lucrat ca producător pentru BBC, potrivit informaţiilor existente pe profilul ei de LinkedIn.

Sutton, care vorbea cinci limbi, inclusiv araba, a urmat doctoratul la Centrul de Studii Arabe şi Islamice, la Univesitatea Naţională din Australia. Cercetarea desfăşurată de ea s-a axat pe susţinerea dezvoltării internaţionale pentru profesioniştii mass-media de sex feminin în Irak şi Afganistan, în perioada 2003-2013, iar Sutton a desfăşurat muncă de teren în oraşul irakian Irbil, începând din luna iulie.

Directorul centrului, profesorul Amin Saikal, a spus că personalul universităţii a fost "profund întristat de moartea tragică a unui dintre doctoranzii săi eminenţi". Profesorul Saikal a adăugat: "Nu era doar un cercetător extraordinar, ci şi un prieten şi un coleg apreciat, care a adus contribuţii remarcabile la munca şi la activităţile centrului".

Potrivit unor informaţii, aceasta era şi directorul din Irak al Institutului de Raportare a Situaţiilor pentru Război şi Pace (IWPR), care susţine jurnalismul local în ţările afectate de conflicte şi crize. Fostul director al acestui institut din Irak, Ammar Al Shahbander, a fost ucis într-un atac cu o maşină-bombă în Bagdad, pe data de 2 mai.

Prietenii şi colegii acesteia au exprimat pe Twitter îndoielile privind informaţiile transmise de presa locală, potrivit cărora aceasta s-a îngrijorat că a pierdut un zbor către Irak şi nu avea suficienţi bani să cumpere un nou bilet de avion.

Sudipto Mukerjee, directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru Sierra Leone, a scris pe Twitter că este foarte greu de crezut că aceasta a comis un act de suicid.

Ministerul de Externe a confirmat că va oferi asistenţă consulară familiei lui Sutton şi a refuzat să discute detalii privind moartea ei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici