Fostul premier croat Ivo Sanader, condamnat la zece ani de închisoare pentru corupţie

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat marţi de un tribunal din Zagreb la zece ani de închisoare, într-un proces în care este acuzat de că a încasat mită în valoare de milioane de euro de la gigantul energetic ungar MOL şi de la o bancă austriacă.

189 afișări
Imaginea articolului Fostul premier croat Ivo Sanader, condamnat la zece ani de închisoare pentru corupţie

Fostul premier croat Ivo Sanader, condamnat la zece ani de închisoare pentru corupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Inculpatul Ivo Sanader este condamnat la o pedeapsă de zece ani de închisoare", a declarat judecătorul Ivan Turudici, potrivit unei ştiri de ultimă oră, în timp ce fostul şef de Guvern (2003-2009) asculta verdictul cu o mină gravă.

Judecătorul a decis ca Sanader să primească o amendă de 3,6 milioane de kuna (aproximativ 480.000 euro), pe care acesta să o "plătească Republicii Croate într-un termen de 15 zile".

Parchetul ceruse o pedeapsă de 15 de închisoare pentru Sanader, cea mai mare pedeapsă posibilă pentru un astfel de dosar.

Sanader, în vârstă de 59 de ani, a condus două guverne conservatoare (2003-2009), iar acţiunile lui din această perioadă au adus Croaţia în pragul aderării la Uniunea Europeană. El este primul demnitar de rang înalt, judecat pentru fapte de corupţie în ţara sa.

Artizan al integrării Croaţiei în NATO, în 2009, Sanader este acuzat că ar fi obţinut importante sume de bani, în schimbul asigurării controlului companiei maghiare MOL asupra companiei petroliere de stat INA, fără a deţine majoritatea acţiunilor.

El mai este condamnat pentru că a încasat ilegal 482.000 de euro sub formă de comisioane dintr-un credit acordat Croaţiei de către banca austriacă Hypo Alpe Adria Group, în timpul conflictului sârbo-croat (1991-1995), precedat de proclamarea independenţei de la Zagreb, timp în care el era adjunctul ministrului Afacerilor Externe.

Lupta împotriva corupţiei în Croaţia este un domeniu supravegheat atent de către Uniunea Europeană, în această ţară fostă iugoslavă, independentă din 1991, care ar urma să adere la Uniunea Europeană la 27 iulie 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici