Fostul preşedinte al Ucrainei nu a fost lăsat să părăsească ţara pentru că ar fi vrut să se întâlnească cu Viktor Orban

Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a declarat sâmbătă că l-a împiedicat pe fostul preşedinte Petro Poroşenko să părăsească ţara, pe motiv că Rusia intenţionează să exploateze o întâlnire planificată cu premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru a afecta interesele ucrainene.

753 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al Ucrainei nu a fost lăsat să părăsească ţara pentru că ar fi vrut să se întâlnească cu Viktor Orban

Partidul politic al lui Poroşenko, Solidaritatea Europeană, a declarat că fostul preşedinte avea programate doar întâlniri în Polonia şi Statele Unite şi a avertizat serviciul de securitate SBU să nu se implice în politică.

Poroşenko nu a fost lăsat vineri să părăsească ţara.

SBU a declarat că acesta plănuia să se întâlnească cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care menţine legături cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi se opune deschiderii discuţiilor cu Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Un comunicat al SBU a arătat că Rusia pregăteşte o serie de "provocări" pentru a discredita Ucraina în rândul aliaţilor săi străini. Serviciul nu a furnizat nicio dovadă pentru a susţine acuzaţiile.

Despre posibila întâlnire cu Orban, SBU a spus: "Rusia a plănuit să folosească această întâlnire (ca şi alte "întâlniri de lucru cu ... reprezentantul ţărilor care exprimă naraţiuni pro-ruse) în operaţiuni psihologice împotriva Ucrainei"."

SBU a declarat că Orban "are în mod sistematic o poziţie antiucraineană", că este "prieten cu Putin" şi că a urmărit eliminarea sancţiunilor impuse Moscovei pentru invazia acesteia în Ucraina.

În conformitate cu legea marţială, oficialii ucraineni trebuie să obţină aprobare pentru a călători în străinătate. Vicepreşedintele Parlamentului, Oleksandr Korniyenko, a declarat că permisiunea lui Poroşenko a fost anulată după ce acesta a primit o scrisoare, pe care nu a putut să o comenteze.

Poroşenko, preşedinte din 2014 până în 2019, a acuzat vineri administraţia lui Zelenski că a anulat permisiunea şi că face politică înaintea alegerilor.

Disputa survine pe fondul tensiunilor care cresc încet-încet între guvern şi opoziţie, mai ales din cauza unor chestiuni interne, cum ar fi bugetele şi numirile, în contrast cu unitatea aproape totală de la începutul conflictului.

Zelenski şi Poroşenko au dus o luptă acerbă în alegerile prezidenţiale din 2019, când Zelenski l-a învins pe Poroşenko cu o victorie zdrobitoare.

Zelenskii a declarat luna trecută că "nu este momentul" pentru a organiza alegeri prezidenţiale, care, în condiţii normale, ar fi fost programate pentru martie 2024, dar care sunt interzise de legea marţială.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici