FOTO, VIDEO - Momentul în care fregata Helge Ingstad, scufundată anul trecut, este scoasă din apă. Nava de 370 de milioane de euro ar putea avea un sfârşit trist

Fregata norvegiană Helge Ingstad, scufundată în luna noiembrie a anului trecut în urma coliziunii cu un petrolier, a fost scoasă din apă, transmite publicaţia Popular Mechanics.

14133 afișări
Imaginea articolului FOTO, VIDEO - Momentul în care fregata Helge Ingstad, scufundată anul trecut, este scoasă din apă. Nava de 370 de milioane de euro ar putea avea un sfârşit trist

VIDEO - Momentul în care fregata norvegiană Helge Ingstad, scufundată anul trecut, este scoasă din apă de două macarale imense. Nava de 370 de milioane de euro ar putea avea un sfârşit trist

Pe YouTube a fost publicat un clip video în care putem vedea procesul de recuperare, dar şi imagini din interiorul navei. Fregata va fi, cel mai probabil, dusă la fier vechi, în ciuda faptului că nu sunt semne de coroziune în interior. În schimb, mare parte din sistemele electrice şi electronice sunt defecte.

Nava a fost avariată grav după ce s-a ciocnit cu petrolierul civil Sola TS. Fregata a început să ia rapid apă, iar căpitanul său a decis să o ducă într-un loc cu apă puţin adâncă, în încercarea de a o salva. Opt marinari au fost răniţi uşor în urma incidentului.

La peste 100 de zile de la incident, Helge Ingstad a ajuns din nou la suprafaţă, susţinută de două macarale uriaşe plutitoare, Rambiz şi Gulliver. La operaţiune au participat 300 de militari şi civili.

Foto: YouTube/C Savunma

Fregata a fost dusă într-un doc al armatei, unde aşteaptă să îi fie „peticită” gaura de 10 metri din carenă. Nava va fi capabilă să plutească din nou peste aproximativ şase săptămâni.

Operaţiunea de recuperare a vasului militar a costat 78 de milioane de dolari (aproape 69 de milioane de euro).

Guvernul a recuperat deja o cantitate mare de componente valoroase din nava care a costat aproape 370 de milioane de euro. Alte 2.500 de componente vor fi scoase de pe Helge Ingstad.

Torpilele anti-submarin au fost extrase pe când nava se afla încă sub apă, dar la bord se mai află alte arme şi muniţie periculoasă.

Este greu de crezut că nava va reintra în serviciu activ. Fregata va ajunge la fier vechi, dacă autorităţile constată că preţul reparaţiei este prea mare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici