Fotografii ale cadavrelor unor personalităţi politice care au generat dispute în lume

Publicarea unor fotografii cu trupurile neînsufleţite ale unor personalităţi ca Hitler, Mussolini, Ceauşescu sau Saddam Hussein au provocat dezbateri şi în trecut, relatează Le Figaro în ediţia electronică, după ce preşedintele SAU a refuzat să publice imaginile cu cadavrul lui Osama ben Laden.

940 afișări
Imaginea articolului Fotografii ale cadavrelor unor personalităţi politice care au generat dispute în lume

Presupă fotografie cu Adolf Hitler mort

La 26 aprilie 1945, Benito Mussolini şi partenera sa, Clara Petacci, au fost capturaţi în apropiere de lacul Come, în nordul Italiei. După două zile, după un simulacru de proces, sunt împuşcaţi, iar autorităţile publică fotografia cadavrelor.

Cadavrele lor şi ale altor cinci lideri fascişti sunt ulterior expuse în piaţeta Loreto din Milano, atârnate cu capul în jos. Mulţimea îl insultă şi trage cu pistoale asupra trupului lui Mussolini, fotografii reuşesc să imortalizeze momentul, iar fotografia este publicată pe prima pagină a ziarelor.

În ceea ce îl priveşte pe Adolf Hitler, multă vreme au circulat numeroase teorii despre moartea lui, unii afirmând că încă mai trăieşte ascuns într-un buncăr, din cauza lipsei unei fotografii a cadavrului şi a probelor materiale concrete.

O fotografie a sosiei acestuia, Gustav Weler, găsit mort într-un bazin al buncărului, a fost difuzată iniţial ca fiind cea a dictatorului. Îndoielile au sporit după ce au apărut fotografii şi înregistrări video cu cadavrele soţilor Goebbels, care s-au sinucis în acelaşi buncăr.

Ulterior s-a dezvăluit că Hitler s-a împuşcat în cap, iar partenera sa, Eva Braun a băut cianură. Cadavrele lor au fost incinerate, iar cenuşa înhumată la trei metri de uşa buncărului, la ordinele precise ale lui Hitler.

La 25 decembrie 1989, după un proces expeditiv, preşedintele român Nicolae Ceauşescu şi soţia acestuia, Elena, sunt declaraţi vinovaţi de genocid şi condamnaţi la moarte. Ei sunt împuşcaţi la baza militară de la Târgovişte, informaţia este difuzată la televiziune, dar populaţia se îndoieşte de autenticitatea ei. În aceeaşi seară, autorităţile decid să difuzeze imagini cu executarea televizată. Ulterior, cadavrele sunt înhumate, iar în 2010 cele două corpuri neînsufleţite sunt exhumate, iar analizeze arată că este vorba despre soţii Ceauşescu.

Arestat în decembrie 2003, dictatorul irakian Saddam Hussein este condamnat la moarte la 5 noiembrie 2006 pentru "crime împotriva umanităţii". Patru zile mai târziu, el este spânzurat într-o cazarmă a serviciilor de informaţii militare irakiene la Bagdad. Imediat sunt difuzate imagini video cu execuţia sa, care afectează astfel imaginea Irakului şi revigorează polemica privind pedeapsa capitală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici