Francois Hollande, Martin Schulz şi Matteo Renzi vizitează Muzeul Evreiesc din Bruxelles

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, premierul Belgiei, Elio di Rupo, şi cel al Italiei, Matteo Renzi, se vor reculege marţi la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, unde a avut loc un atac terorist soldat cu patru morţi.

70 afișări
Imaginea articolului Francois Hollande, Martin Schulz şi Matteo Renzi vizitează Muzeul Evreiesc din Bruxelles

Francois Hollande, Martin Schulz şi Matteo Renzi vizitează Muzeul Evreiesc din Bruxelles (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Francois Hollande va merge la muzeu înainte de începerea summitului european. Preşedintele Franţei va fi însoţit de premierul belgian, Elio Di Rupo, de şeful Guvernului italian, Matteo Renzi, şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

La Muzeu au venit şi numeroşi reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti.

Atacul comis sâmbătă la Muzeul Evreiesc al Belgiei s-a soldat cu moartea a patru persoane - un cuplu de turişti israelieni, o voluntară din Franţa şi un angajat belgian al instituţiei.

Potrivit unor experţi citaţi de ziarul Haaretz, atacul armat de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles probabil a fost un asasinat comis de un profesionist, ţinta fiind cei doi israelieni, care lucraseră la instituţii guvernamentale din Israel, posibil chiar în domeniul spionajului. Emanuel şi Mira Riva au lucrat în trecut pentru instituţii guvernamentale israeliene, având oficial funcţii de contabili. Deocamdată nu se ştie dacă aceştia au fost implicaţi în dosare sensibile precum activităţile Iranului sau ale mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Autorităţile belgiene au stabilit că atacul a fost un "act terorist", iar anchetatorii belgieni şi israelieni se concentrează pe ipoteza unui atentat antisemit sau a unui asasinat care să îi fi vizat pe cei doi israelieni ori alţi israelieni, în acest ultim caz fiind vorba de o confuzie a identităţilor.

Experţii care au analizat înregistrarea video cu atacul au explicat că este foarte probabil ca asasinul, aflat încă în libertate, să fie un profesionist.

Israelul este reprezentant prin mai multe misiuni diplomatice la Bruxelles - prin ambasada în Belgia şi prin ambasade la NATO şi Uniunea Europeană -, iar, în ultimii ani, capitala belgiană a fost un centru important al activităţilor diplomatice israeliene, notează Haaretz, amintind că Ephraim Halevy, actualul director al Serviciului israelian de informaţii externe (Mossad) a activat în trecut în Bruxelles.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici