Franţa cere anularea datoriei Haiti către Clubul de la Paris

Franţa a cerut anularea datoriei Haiti către Clubul de la Paris al statelor donatoare, după seismul devastator care a afectat ţara, a anunţat, vineri, ministrul Economiei, Christine Lagarde.

152 afișări
Imaginea articolului Franţa cere anularea datoriei Haiti către Clubul de la Paris

Franţa cere anularea datoriei Haiti către Clubul de la Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am cerut Clubului de la Paris să finalizăm anularea datoriei Haiti faţă de organizaţie", a afirmat Lagarde.

Subiectul se va afla pe ordinea de zi a viitoarei reuniuni a Clubului de la Paris, programată miercuri.

Organizaţia reuneşte 20 de state membre şi este prezidată în prezent de Franţa.

"Voi contacta şi alte ţări, care nu sunt membre ale clubului, precum Venezuela şi Taiwan, mari creditori ai statului haitian, pentru a lua în considerare anularea datoriilor", a arătat Lagarde.

Haiti a acumulat în 2009 o datorie de peste un miliard de dolari, către Banca Mondială, Clubul de la Paris şi alte instituţii, a precizat ministrul francez.

"Creditorii s-au angajat deja, la jumătatea anului trecut, să anuleze mare parte din datoriile Haiti", a mai spus Lagarde.

Clubul de la Paris, în special Franţa, a decis să anuleze întreaga datorie a statului haitian.

Un acord în acest sens a fost semnat la 8 iulie 2009, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul organizaţiei.

Pentru a fi pus în practică, acordul trebuie aprobat prin acorduri bilaterale, iar în unele ţări procedurile în acest sens sunt încă în curs.

În acest context, Franţa, în calitate de lider al Clubului de la Paris, a cerut altor state membre să evalueze datoriile ce le revin din partea Haiti, în vederea anulării, a precizat Lagarde.

Ea a arătat că autorităţile franceze au anulat în decembrie, în mod unilateral, datorii de patru milioane de euro, dintr-un total de 58 de milioane de euro.

Restul de 54 de milioane de euro reprezintă "anulări progresive şi condiţionate" ale unor creanţe care urmează să ia forma unor contracte de reducere a datoriilor şi de dezvoltare.

Autorităţile de la Paris cer celorlalte membre ale Clubului să procedeze la fel.

Statele donatoare pentru Haiti, membre ale Clubului, sunt Germania, Belgia, Canada, Danemarca, Spania, SUA, Franţa, Italia, Olanda şi Marea Britanie.

Datoria externă a Republicii Haiti era, în septembrie 2008, de circa 1.885 de miliarde de dolari, în termeni nominali, potrivit FMI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici