Franţa începe evacuarea cetăţenilor europeni din Niger

Echipe din Franţa vor evacua francezi şi alţi europeni aflaţi în Niger, începând de marţi. Anunţul a fost făcut de Ministerul francez de Externe, la câteva zile după ce militarii au preluat puterea în ţara din vestul Africii, potrivit Reuters.

1520 afișări
Imaginea articolului Franţa începe evacuarea cetăţenilor europeni din Niger

Sursa: AP / Mediafax Foto

Lovitura de stat a avut loc săptămâna trecută. Atunci, preşedintele Mohamed Bazoum a fost luat ostatic de militarii însărcinaţi cu paza administraţiei prezidenţiale. A fost a şaptea preluare a puterii de către militari în mai puţin de trei ani în Africa de Vest şi Centrală ceea ce a provocat unde de şoc în întreaga regiune.

Franţa a avut trupe în regiune timp de un deceniu, ajutând la combaterea insurgenţei islamiste, dar noua putere a ţării doreşte ca francezii să părăsească zona.

Duminică, susţinători ai militarilor au ars steaguri franceze şi au atacat ambasada Franţei din capitala Nigerului, Niamey, determinând poliţia să lanseze gaze lacrimogene.

„Având în vedere situaţia de la Niamey, violenţele de alaltăieri împotriva ambasadei noastre şi faptul că spaţiul aerian este închis, iar cetăţenii noştri nu pot părăsi ţara prin mijloace proprii, Franţa pregăteşte evacuarea cetăţenilor săi şi a (altor) cetăţeni europeni care doresc să plece. Evacuarea începe astăzi ", a anunţat Ministerul de Externe prin intermediul unui comunicat.

Potrivit site-ului Ministerului francez de Externe, în 2022, în Niger se aflau cel mult 1.200 de cetăţeni francezi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici