Franţa interzice zborurile interne unde există alternativă feroviară. Trei rute sunt afectate după aprobarea UE

Comisia Europeană a aprobat planul Franţei de interzicere a zborurilor pe distanţe scurte unde există o alternativă feroviară ce poate fi asigurată în mai puţin de 2h30, dar va afecta doar trei rute.

2988 afișări
Imaginea articolului Franţa interzice zborurile interne unde există alternativă feroviară. Trei rute sunt afectate după aprobarea UE

Parlamentarii francezi au votat în 2021 pentru a interzice zborurile interne pe distanţe scurte atunci când există o conexiune feroviară alternativă de două ore şi jumătate sau mai puţin. Propunerea iniţială, care a necesitat undă verde de la Bruxelles, urma să afecteze opt rute.

Acum, Comisia a declarat că interdicţia poate avea loc doar dacă există alternative feroviare reale disponibile pentru aceeaşi rută, ceea ce înseamnă mai multe conexiuni directe în fiecare zi în fiecare sens, relatează POLITICO.

Acest lucru înseamnă că doar trei rute vor intra în prezent sub incidenţa interdicţiei: călătoriile între Paris-Orly şi Bordeaux, Nantes şi Lyon.

Executivul UE a declarat că Franţa a fost îndreptăţită să introducă măsura cu condiţia ca aceasta să fie "nediscriminatorie, să nu denatureze concurenţa între transportatorii aerieni, să nu fie mai restrictivă decât este necesar pentru a rezolva problema".

Alte trei rute ar putea fi adăugate - între Paris Charles de Gaulle şi Lyon şi Rennes, precum şi între Lyon şi Marsilia - dacă serviciile feroviare se vor îmbunătăţi.

Aceste rute nu îndeplinesc în prezent pragul, deoarece călătorii care încearcă să ajungă la aeroporturile din Paris şi Lyon nu au o conexiune feroviară care să le permită să ajungă suficient de devreme dimineaţa sau suficient de târziu seara.

Alte două rute propuse - de la Paris Charles de Gaulle la Bordeaux şi Nantes - au fost excluse din măsură deoarece durata călătoriei pe calea ferată depăşeşte limita de două ore şi jumătate.

"Acesta este un pas important înainte şi sunt mândru că Franţa este un pionier în acest domeniu", a declarat ministrul francez al transporturilor, Clément Beaune, într-o declaraţie transmisă prin e-mail.

Grupurile ecologiste au fost, de asemenea, încurajate de aprobarea Comisiei, dar au subliniat că ţara trebuie să facă mult mai mult pentru a decarboniza transportul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici