Franţa renunţă la planul de reducere a discountului pentru motorină pentru fermieri

Guvernul francez a renunţat la planurile de a reduce treptat subvenţiile de stat pentru motorina agricolă, dar acest lucru pare să nu fie suficient pentru fermierii furioşi care înconjoară Parisul şi care ameninţă în continuare să se îndrepte spre capitală cu tractoarele, relatează Reuters.

1185 afișări
Imaginea articolului Franţa renunţă la planul de reducere a discountului pentru motorină pentru fermieri

Sursă foto: Hepta/Mediafax Foto

După două săptămâni de proteste care s-au extins în toată Franţa, iar vineri fermierii furioşi au blocat o autostradă importantă la ieşirea din Paris, premierul Gabriel Attal a anunţat o serie de măsuri pentru a reduce presiunea financiară şi administrativă asupra agricultorilor.

„Am decis să ne continuăm mişcarea. Premierul Pinister nu a răspuns la toate întrebările noastre”, a declarat Arnaud Rousseau, şeful FNSEA, cel mai mare sindicat agricol din Franţa, pentru postul de televiziune francez TF1.

Vorbind mai devreme într-o fermă dintr-un sat de munte, în apropiere de graniţa cu Spania, Attal a spus: „Vom pune agricultura mai presus de orice altceva”.

El a spus că planul de eliminare treptată a sprijinului de stat pentru motorină va fi eliminat, birocraţia va fi simplificată, iar un apel va fi depus la Uniunea Europeană pentru o derogare de la normele la nivel de bloc privind terenurile în paragină.

„Vom pune capăt acestui sistem de tip Kafka”, a declarat Attal, noul prim-ministru al Franţei, ca răspuns la prima mare criză din mandatul său de premier. „Vom opri această traiectorie planificată de creştere a taxei pe motorina non-rutieră”.

Attal a anunţat, de asemenea, o serie de alte măsuri menite să înăbuşe tulburările în urma cărora fermierii au împrăştiat gunoi de grajd peste o clădire publică şi un supermarket, au aruncat baloţi de fân pe autostrăzi şi au golit conţinutul camioanelor care transportau produse proaspete din ţările vecine.

Franţa se va opune în continuare semnării acordului de liber-schimb Mercosur, despre care fermierii spun că va inunda ţara cu carne şi produse mai ieftine din America Latină, a declarat el. De asemenea, Franţa va face presiuni pentru a uşura normele Uniunii Europene care îi obligă pe fermieri să lase o parte din terenurile lor în paragină.

Înaintea anunţurilor lui Attal, fermierii au ameninţat că îşi vor duce protestul în centrul Parisului.

„Vom merge direct în Paris pentru a ne evidenţia furia, nemulţumirile”, a declarat fermierul Matteo Legrand.

Unii agricultori au calificat promisiunile lui Attal drept un început încurajator, urmând ca sâmbătă să fie ridicat blocajul rutier din sudul Franţei, unde premierul francez a discutat cu manifestanţii după anunţurile sale.

Anterior, vineri, miniştrii finanţelor şi agriculturii au purtat discuţii de urgenţă cu oficiali din industria alimentară despre preţuri corecte pentru produse - o „prioritate numărul unu” pentru fermieri, care spun că se află la capătul dur al eforturilor guvernului de a reduce preţurile de consum.

Ministrul de finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că guvernul va „dubla” aplicarea unei legi menite să garanteze preţuri corecte la poarta fermei şi a promis că va fi „nemilos” faţă de supermarketuri.

Le Maire a petrecut anterior luni de zile presând giganţii din comerţul cu amănuntul al produselor alimentare, cum ar fi Carrefour şi Danone, să îşi reducă preţurile după o fază de inflaţie ridicată, ceea ce a atras mânia agricultorilor.

Franţa este cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană.

Protestele din Franţa urmează unor acţiuni similare în alte ţări europene, inclusiv în Germania şi Polonia, cu şase luni înainte de alegerile europene, în care extrema dreaptă - pentru care agricultorii reprezintă un electorat în creştere - se pare că va câştiga.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici