Franţa şi Olanda vor un sistem european pentru paza frontierelor UE

Miniştrii francez şi olandez de Externe, Michele Alliot-Marie şi Uri Rosenthal, s-au pronunţat luni în favoarea "creării unui sistem european de pază a frontierelor", pentru a controla mai bine fluxul de imigranţi ilegali, a anunţat Quai d'Orsay.

66 afișări
Imaginea articolului Franţa şi Olanda vor un sistem european pentru paza frontierelor UE

Franţa şi Olanda vor un sistem european pentru paza frontierelor UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu ocazia acestei prime întâlniri bilaterale, cei doi miniştri au apreciat că "diversele situaţii întâlnite în prezent la frontierele externe ale Uniunii Europene pledează pentru consolidarea guvernării spaţiului Schengen, că este vorba în special de un rol crescut pentru agenţia Frontex sau înfiinţarea unui sistem european de pază a frontierelor".

Alliot-Marie şi Rosenthal şi-au exprimat "convergenţa de vederi" în special în privinţa "necesităţii de a stabili, într-un cadru european, o cale ordonată pentru viitoarele extinderi ale spaţiului Schengen, cu etape clare, care să răspundă unor progrese pe teren verificabile".

Evocând situaţiile instabile din Egipt şi Tunisia după îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak şi Ben Ali, cei doi miniştri au cerut UE să "însoţească aspiraţiile legitime manifestate în favoarea reformelor democratice, economice şi sociale".

Anterior, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei franceze şi-a exprimat "solidaritatea Franţei cu Italia în faţa imigranţilor ilegali veniţi masiv din Tunisia". Acesta a subliniat rolul util pe care ar trebui să îl joace agenţia Frontex de supraveghere a frontierelor externe ale UE.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a criticat absenţa unei acţiuni europene concertate. El a acuzat UE că a "lăsat Italia singură" în faţa debarcării a aproximativ 5.000 de persoane în cinci zile pe insula italiană Lampedusa.

Frontex, cu sediul la Varşovia, coordonează cooperarea operaţională între statele membre, le asistă în formarea grănicerilor şi în situaţiile care necesită asistenţă tehnică.

Luni, UE a anunţat că Frontex nu va fi folosită "niciodată" pentru "reprimarea persoanelor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici