FT: Gentiloni: UE trebuie să suplimenteze fondurile în competiţia cu SUA privind tranziţia ecologică

Uniunea Europeană va trebui să îşi intensifice reacţia faţă de Legea pentru Reducerea Inflaţiei adoptată de Washington, în contextul în care programul american de finanţare a tranziţiei ecologice probabil va fi mai amplu decât se ştia, afirmă Paolo Gentiloni, comisarul UE al Economiei.

299 afișări
Imaginea articolului FT: Gentiloni: UE trebuie să suplimenteze fondurile în competiţia cu SUA privind tranziţia ecologică

Sursa foto: MediafaxFoto

Paolo Gentiloni a declarat pentru cotidianul Financial Times că Uniunea Europeană are fonduri suficiente pentru viitorul imediat, graţie unor programe precum instrumentul de relansare Viitoarea Generaţie UE, în valoare de 800 de miliarde de euro, activ până în 2026.

Dar Paolo Gentiloni afirmă că Bruxellesul va trebui să îşi suplimenteze capacităţile financiare după scrutinul europarlamentar programat anul viitor, potenţial prin ideea controversată de creare a unui Fond European de Suveranitate, care ar pompa miliarde de euro în iniţiative industriale esenţiale, precum tehnologiile ecologice.

"Avem o competiţie la nivel mondial, iar, într-o competiţie mondială, susţinerea economică din partea publicului face parte din competiţie, reglementările nu sunt suficiente. Factorul de tracţiune al Legii americane pentru Reducerea Inflaţiei creşte", a explicat Paolo Gentiloni.

Programe americane precum Legea pentru Reducerea Inflaţiei, adoptată de Congres anul trecut, prevăd sute de miliarde de dolari în subvenţii şi credite fiscale pentru noi investiţii în energii regenerabile şi în industria ecologică, inclusiv în unităţi de fabricare de vehicule electrice, proiecte pe bază de hidrogen şi acumulatori.

Ca reacţie, guvernele altor ţări se grăbesc să adopte propriile politici industriale ecologice, prin angajamente de subvenţii industriale, pe fondul temerilor că stimulentele din SUA vor afecta locurile de muncă în general.

După luni de dezbateri, Comisia Europeană a anunţat în iunie Platforma de Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP), care va aloca zece de miliarde de euro programelor din domeniile ştiinţei şi inovării, "pentru stimularea investiţiilor în tehnologii esenţiale". Dar statele membre UE au contribuit doar puţin la această platformă, care este parte a programului de revizuire a bugetului multianual şi dispune de puţine fonduri comparativ cu programul adoptat de Statele Unite.

Iniţial, Oficiul pentru Buget din Congresul SUA a estimat că Legea pentru Reducerea Inflaţiei va avea un cuantum de 391 de miliarde de dolari, dar grupul bancar Goldman Sachs preconizează că ar putea atinge nivelul de 1.000 de miliarde de dolari, ţinând cont de creditele fiscale.

Paolo Gentiloni afirmă că, în cazul în care programul SUA va atinge acest nivel bugetar, Uniunea Europeană ar trebui să aibă o reacţie mai puternică. Platforma de Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP) ar trebui să fie doar un punct de început, dat fiind că fondul UE pentru relansare durează doar până în 2026. "Trebuie să creăm condiţiile pentru a avea ceva mai substanţial", a subliniat Paolo Gentiloni.

Iniţiativa este cu atât mai importantă cu cât trebuie contracarate argumente politice că Uniunea Europeană are de suferit din cauza faptului că este doar în stadiul iniţial în materie de probleme privind protecţia mediului, a argumentat Paolo Gentiloni.

Însă comisarul UE pentru Economie admite că, în contextul în care anul viitor sunt programate alegeri europarlamentare, este prea târziu să se insiste pentru o astfel de iniţiativă, mai ales că încă sunt disponibile fonduri prin programul Viitoarea Generaţie UE şi în contextul eforturilor pentru convenirea asupra suplimentării susţinerii bugetare pentru Ucraina.

Argumentaţia nu ar trebui să se concentreze pe avertismente că "va muri planeta", ci mai degrabă pe faptul că familiile vor prospera de pe urma investiţiilor ecologice, susţine Gentiloni. "Familiile vor avea avantaje, copiii vor găsi locuri de muncă mai bune, iar, dacă acţionăm târziu, locurile de muncă vor fi luate de altcineva. Prin urmare, este deja momentul să analizăm alte instrumente după 2026", a insistat Gentiloni.

Declaraţiile comisarului european al Economiei intervin după reuniuni ale miniştrilor Finanţelor din statele UE pe tema reformării cadrului fiscal în sensul reducerii datoriilor suverane. Germania insistă pentru înăsprirea disciplinei bugetare.

Paolo Gentiloni susţine că dacă vor fi suplimentate "garanţiile" în sensul reducerii datoriilor suverane, aşa cum solicită Germania şi alte state, atunci trebuie să existe şi "spaţiu fiscal pentru investiţii". "Lucrurile pot fi îmbunătăţite, este foarte important să nu pierdem echilibrul", a subliniat comisarul UE al Economiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici