FT: NATO va suplimenta efectivele militare de menţinere a păcii în Kosovo

Alianţa Nord-Atlantică va mobiliza efective suplimentare ale Forţei NATO din Kosovo (KFOR), în contextul violenţelor dintre protestatarii de etnie albaneză şi forţele de ordine, informează cotidianul Financial Times.

478 afișări
Imaginea articolului FT: NATO va suplimenta efectivele militare de menţinere a păcii în Kosovo

Sursa foto: MediafaxFoto

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat decizia de a trimite în Kosovo efective din cadrul Forţelor operaţionale de rezervă, iar un batalion suplimentar va putea fi detaşat într-un termen de şapte zile, dacă va fi necesar.

"Este vorba de o măsură prudentă, pentru menţinerea securităţii în Kosovo", a declarat Stuart Munsch, comandantul Centrului aliat reunit, din Napoli, Italia.

Zeci de persoane, inclusiv militari ai Forţei NATO (KFOR), au fost rănite, în ultimele 24 de ore, în confruntările cu protestatari de etnie sârbă produse în localităţi din nordul Kosovo. Mii de protestatari de etnie sârbă au atacat forţele de ordine, în localitatea Zvecan, situată în nordul Kosovo, în tentativa de a prelua controlul asupra instituţiilor locale. Forţele de ordine kosovare şi militari din cadrul Forţei NATO din Kosovo (KFOR) au ripostat cu gaze lacrimogene.

Cel puţin 52 de protestatari de etnie sârbă au fost răniţi în violenţele din Zvecan, au transmis luni seară autorităţile locale. De asemenea, au fost răniţi 34 de militari KFOR, în principal italieni şi unguri, potrivit agenţiei ANSA. Etnicii sârbi au protestat şi în localităţile kosovare Leposavici, Zubin Potok şi Mitroviţa. Comunitatea kosovară de etnie sârbă a boicotat, cu susţinerea Administraţiei Serbiei, alegerile locale din nordul Kosovo. Acum, etnicii sârbi sunt nemulţumiţi că au fost aleşi în funcţii primari de etnie albaneză. Forţa NATO din Kosovo (KFOR) a fost mobilizată pentru menţinerea ordinii în localităţile cu populaţie majoritară de etnie sârbă.

Ana Brnabici, premierul Serbiei, a criticat modul în care comunitatea internaţională gestionează evenimentele din Kosovo. "Forţele KFOR nu protejează oamenii, ci îi protejează pe cei care deţin puterea abuziv. Trebuie să protejăm pacea, căci pacea este tot ce avem", a subliniat Brnabici, referindu-se, aparent, la primarii de etnie albaneză. Milos Vucevici, ministrul sârb al Apărării, a declarat că forţele militare sârbe, mobilizate deja la frontiera kosovară, sunt pregătite "să îndeplinească orice ordin". Ca reacţie la violenţele produse în contextul protestelor etnicilor sârbi, preşedintele sârb, Aleksandr Vucici, a activat vineri cel mai înalt nivel de alertă combatantă şi a cerut mutarea forţelor militare în apropierea frontierei dintre Serbia şi Kosovo.

Alianţa Nord-Atlantică a îndemnat Kosovo să detensioneze relaţiile cu Serbia, după ce autorităţile kosovare au instalat primari de etnie albaneză în instituţii din zone cu populaţie majoritară de etnie sârbă. "Îndemnăm instituţiile din Kosovo să acţioneze imediat pentru reducerea tensiunilor şi le cerem tuturor părţilor să rezolve criza prin dialog", a declarat sâmbătă Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici