FT: Putin, sfidător la paradă, denunţă un plan pentru destrămarea Rusiei / Ursula von der Leyen crede că Rusia a eşuat

Preşedintele Vladimir Putin a ameninţat că va continua războiul împotriva Ucrainei, acuzând naţiunile occidentale că încearcă să dezintegreze Rusia, în timp ce forţele militare ruse au lansat mai multe atacuri cu rachete asupra oraşelor ucrainene, notează cotidianul Financial Times.

1812 afișări
Imaginea articolului FT: Putin, sfidător la paradă, denunţă un plan pentru destrămarea Rusiei / Ursula von der Leyen crede că Rusia a eşuat

Vorbind la o paradă militară de amploare redusă organizată pentru a celebra victoria Uniunii Sovietice în al II-lea Război Mondial, Vladimir Putin a afirmat că împotriva Rusiei "a fost declanşat un nou război real". Obiectivul este "dezintegrarea şi distrugerea ţării noastre", a acuzat preşedintele Rusiei.

Festivităţile modeste de marţi au avut loc înaintea aşteptatei contraofensive a Ucrainei şi pe fondul preocupărilor de securitate după o serie de atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei. Parada din Piaţa Roşie a avut loc la câteva ore după ce armata rusă a lansat noi atacuri aeriene asupra Kievului şi a altor oraşe din Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a explicat că este o tentativă a Moscovei de a demonstra succese militare în cadrul invaziei care ar părea să eşueze.

"Rusia trebuie să vândă ceva societăţii ruse. Nu au putut vinde situaţia din Bahmut societăţii ruse, pentru că nu au reuşit să captureze Bahmut", a susţinut Zelenski.

Marţi dimineaţă, armata rusă a lansat 25 de rachete asupra oraşelor ucrainene. Ucraina susţine că 23 de rachete au fost interceptate.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat, la Kiev, că Ucraina este "inima actualelor valori europene". "În Rusia, Putin şi regimul lui au distrus aceste valori, iar acum încearcă să le distrugă în Ucraina. Dar agresorul a eşuat deja în mod dramatic. Ucraina a rezistat atacului şi ripostează cu succes", a susţinut Ursula von der Leyen.

Într-un discurs rostit în Parlamentul European, la Strasbourg, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a îndemnat statele europene să nu se lase intimidate de parada militară organizată de Vladimir Putin, pe care a descris-o drept o "demonstraţie de forţă". "Să rămânem constanţi în susţinerea pentru Ucraina, cât va fi nevoie", a insistat Scholz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici