G7, reuniune în Italia pentru consens cu privire la activele ruseşti îngheţate

Şefii finanţelor din G7, reuniţi în Italia săptămâna aceasta, încearcă să găsească o cale comună în ceea ce priveşte retragerea câştigurilor anticipate din activele ruseşti îngheţate pentru a stimula finanţarea efortului de război al Ucrainei şi pentru a respinge puterea Chinei în sectoare cheie.

417 afișări
Imaginea articolului G7, reuniune în Italia pentru consens cu privire la activele ruseşti îngheţate

G7, reuniune în Italia pentru consens cu privire la activele ruseşti îngheţate

Miniştrii de finanţe şi şefii băncilor centrale din Grupul celor şapte democraţii bogate - Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada - se vor reuni vineri şi sâmbătă în oraşul Stresa, situat pe malul lacurilor din nordul Italiei.

Negociatorii G7 discută de săptămâni întregi despre cum să exploateze cel mai bine activele financiare ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, cum ar fi principalele valute şi obligaţiuni guvernamentale, care au fost îngheţate la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, potrivit Reuters.

Statele Unite fac presiuni pentru a găsi o modalitate de a anticipa veniturile viitoare din aceste active, pentru a susţine un împrumut care le-ar putea oferi până la 50 de miliarde de dolari pe termen scurt.

Cu toate acestea, mai mulţi oficiali din ţările G7, inclusiv din SUA, au declarat că mai sunt multe aspecte juridice şi tehnice de pus la punct şi că nu se aşteaptă ca la Stresa să se ajungă la un acord detaliat.

În schimb, miniştrii G7 încearcă să ajungă la un consens în jurul unui plan pentru care Ucraina să primească în avans suficienţi bani pentru a face faţă nevoilor de război şi civile pe termen mediu şi pentru a semnala Rusiei că „nu poate supravieţui” financiar puterilor occidentale. Discuţiile au ca scop prezentarea unei propuneri şefilor de guvern din G7, care se vor reuni în Puglia, în sudul Italiei, între 13 şi 15 iunie.

Cine va administra împrumutul - Banca Mondială sau un alt organism -, cum va fi garantat, cum pot fi estimate profiturile viitoare şi ce se va întâmpla în cazul unui acord de pace cu Rusia sunt aspecte care nu au fost încă clarificate. Oficialii europeni sunt deosebit de prudenţi, un diplomat al UE afirmând că ar dura „săptămâni, dacă nu luni” pentru a se lua o decizie finală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici