Generalii loiali ai lui Vladimir Putin sunt în pericol, deşi au supravieţuit rebeliunii lui Prigojin

  • Vladimir Putin urmează să convoace consiliul de securitate în următoarele zile, în timp ce Kremlinul încearcă să afirme că invazia în Ucraina va continua conform planului.
  • În cadrul consiliului, preşedintele Rusiei va decide ce să facă cu cei doi generali ai săi care au fost ţinta rebeliunii eşuate a lui Prigojin.
5098 afișări
Imaginea articolului Generalii loiali ai lui Vladimir Putin sunt în pericol, deşi au supravieţuit rebeliunii lui Prigojin

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi Valeri Gherasimov, comandantul forţelor ruse din Ucraina, nu au fost văzuţi în public de când Evgheni Prigojin a lansat o lovitură de stat extraordinară pentru a-i înlătura.

Deşi Prigojin şi mercenarii Wagner şi-au oprit în cele din urmă marşul spre Moscova, iar liderul războinic a fost de acord să părăsească Rusia, el i-a lăsat pe cei doi generali din ce în ce mai vulnerabili, scrie Financial Times.

Revolta eşuată i-a oferit lui Putin o alegere dură, dacă să îi concedieze pe generali sau să îi lase să rămână la comanda operaţiunii din Ucraina, ambele opţiuni reprezentând un risc semnificativ de repercusiuni ulterioare atât pentru război, cât şi pentru regimul său, spun analiştii.

"Şoigu şi Gherasimov sunt atât de răi în munca lor încât este periculos pentru Putin să-i lase pe loc", a declarat Dara Massicot, un politolog senior la Rand Corporation, cu sediul în SUA. "Dar loialitatea şi stabilitatea sunt pe primul loc pentru Putin. Pur şi simplu nu văd cum va accepta ca aceşti termeni să îi fie dictaţi în acest fel".

Şoigu şi Gherasimov ar putea fi sacrificaţi

Timp de luni de zile, Prigojin i-a luat la ţintă pe Gherasimov şi Şoigu, acuzându-i pentru neajunsurile militare ale Rusiei în Ucraina şi prezentându-i ca pe nişte lideri inepţi care stăteau confortabil la Moscova în timp ce soldaţii ruşi mureau pe câmpul de luptă.

Până duminică, unii analişti militari ruşi speculau că Şoigu şi Gherasimov ar putea fi alte două victime ale loviturii de stat eşuate, după ce Prigojin şi luptătorii săi au parcurs jumătate din distanţa de la graniţa ucraineană până la Moscova, au capturat o bază militară şi au doborât mai multe elicoptere ale armatei, totul în doar câteva ore.

"Şoigu şi Gherasimov sunt acum, în mod evident, raţe şchioape şi cred că vor fi înlăturaţi", a declarat Ruslan Pukhov, director al Centrului de analiză a strategiilor şi tehnologiilor, un think-tank de apărare cu sediul la Moscova. El nu a exclus posibilitatea ca plecarea celor doi să fi făcut parte din înţelegerea intermediată care a dus la demiterea lui Prigojin.

Pagubele aduse prestigiului Rusiei au fost de aşa natură încât chiar şi comentatorii pro-război de la televiziunea de stat şi din mediile sociale recunosc că lovitura de stat a pus sub semnul întrebării întregul război.

"Aceasta este o lovitură serioasă dată autorităţii ţării şi autorităţii preşedintelui", a declarat Karen Shakhnazarov, un regizor de film legat de Kremlin, la o emisiune populară online în direct. "Aici a existat sentimentul că totul era de nezdruncinat, iar acest lucru s-a dovedit a nu fi aşa".

În cazul în care Şoigu şi Gherasimov vor fi în cele din urmă forţaţi să plece, aceasta ar marca o cădere dramatică pentru cei doi.

Primul, Şoigu este cel mai longeviv ministru din Rusia, care a preluat mandatul apărării în 2012, după ce anterior a fost timp de decenii ministru al serviciilor de urgenţă ale Rusiei. Această funcţie i-a oferit un profil public care rivalizează cu cel al lui Putin, cu multe apariţii publice.

Între timp, Gherasimov s-a certat cu comandanţii care nu au fost de acord cu tacticile sale brutale din Ucraina, despre care atât generalii, cât şi membrii miliţiilor au considerat că au sacrificat prea mulţi oameni pentru prea puţine câştiguri.

Principalul factor declanşator al puciului lui Prigojin pare să fi fost susţinerea de către Putin a demersului lui Şoigu de a-i obliga pe Wagner să semneze contracte cu Ministerul Apărării la începutul acestei luni.

Deşi Putin a sprijinit public eforturile lui Şoigu, Prigojin a refuzat vehement, conştient de daunele pe care un astfel de aranjament le-ar aduce poziţiei sale de puternic războinic care îi răspundea doar lui Putin.

Însă sunt persoane care cred că poziţia lui Şoigu ar putea fi chiar întărită, cu Prigojin în exil. Asta deoarece Putin nu va vedea niciun motiv pentru a concedia un om loial,

"Şoigu este singurul câştigător", a spus o persoană din cercul lui Prigojin. "El va fi ministrul apărării pentru totdeauna".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici