Generalul american Philip Breedlove a preluat comanda forţelor NATO

Generalul american Philip Breedlove a preluat luni postul de comandant suprem al forţelor NATO (SACEUR), anunţând că prioritatea sa este să garanteze "coeziunea" celor 28 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice şi să încheie cu succes "tranziţia în Afganistan" la sfârşitul lui 2014.

350 afișări
Imaginea articolului Generalul american Philip Breedlove a preluat comanda forţelor NATO

Philip Breedlove (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Generalul Breedlove, în vârstă de 57 de ani, l-a înlocuit în post pe un compatriot al său, amiralul James Stavridis, în cadrul unei ceremonii la sediul centrului forţelor armate ale Alianţei Nord-Atlantice (SHAPE), la Mons, în sudul Belgiei, o ceremonie prezidată de către secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, a constatat un jurnalist AFP.

Un general de patru stele ce şi-a petrecut aproape o treime din carieră în cadrul US Air Force, noul şef militar al NATO a fost nominalizat la sfârşitul lui martie de către autorităţile americane, după retragerea generalului John Allen, fostul comandant al coaliţiei internaţionale în Afganistan, care a renunţat la postul de la SACEUR.

Nominalizarea lui John Allen a fost suspendată, anterior, din cauza unei anchete cu privire la un scandal care l-a costat pe generalul David Petraeus postul de director CIA. Citat în această anchetă, generalul Allen a fost dezincriminat.

Generalul Breedlove, al 17-lea american ce ocupă postul de la SACEUR, inaugurat în 1951-1952 de generalul Dwight Eisenhower, a declarat că are ca prioritate "să asigure că NATO rămâne vigilent şi pregătit să facă faţă provocărilor şi ameninţărilor viitoare, cu forţe armate competente şi complementare". "Garantarea coeziunii lor este prioritatea mea", a precizat el.

Pe plan operaţional, el va conduce retragerea progresivă a forţelor internaţionale combatante din Afganistan până la sfârşitul lui 2014 şi lansarea unei noi operaţiuni destinate să "susţină şi consilieze" armata afgană începând din 2015.

În privinţa Siriei, Rasmussen a declarat pentru presă că Turcia "nu a cerut ajutorul" partenerilor săi din cadrul NATO în urma dublului atentat cu maşină capcană comis la Reyhanli, la frontiera cu Siria, unde sâmbătă a avut loc o dublă explozie, soldată cu 48 de morţi şi peste 100 de răniţi. "Condamn cu forţă acest atac", a adăugat Rasmussen.

La solicitarea Ankarei, o reuniune de urgenţă a NATO a avut loc în octombrie, în urma unor tiruri siriene de obuz ce au atins un sat turc. De atunci, baterii de rachete de tip Patriot au fost staţionate de către Alianţa Nord-Atlantică în Turcia, cu scopul de a proteja frontiera de eventuale atacuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici